EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проектът АЕЦ „Пакш-2“ напредва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проектът АЕЦ „Пакш-2“ напредва

mail15:05 | 14.03.2024прегледи 423 коментарикоментари 0


След срещата си в Будапеща генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто отбелязаха, че процесът по изграждане на новите блокове на АЕЦ „Пакш“ напредва с високи темпове.

„Спечелената преднина ни позволява да се надяваме, че цялата подготвителна работа на площадката ще приключи до края на тази година. Това ще даде възможност да се пристъпи директно към изливане на първия бетон. Постигнахме значителен напредък в оптимизирането и актуализирането на EPC договора (договор за проектиране, строителство и въвеждане в експлоатация), работейки съвместно с унгарската страна“, подчерта генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

 „На площадката на АЕЦ „Пакш-2“ се работи непрекъснато, няма никакви пречки за изливането на първия бетон до края на тази година и свързването на двата нови енергоблока към унгарската енергийна мрежа в началото на следващото десетилетие.

В Русия вече е произведен уловителят на стопилка и предстои в близко време той да бъде доставен в Унгария. Гордеем се, че в Пакш се реализира наистина голям международен проект - освен руския главен изпълнител във веригата от подизпълнители има германски, френски, австрийски, шведски и американски компании“, заяви Петер Сиярто.

В проекта вече участват и над 100 компании подизпълнители от Унгария. През април в Русия ще започне производството на корпуса на реактора за първи блок на АЕЦ „Пакш-2“. През втората половина на годината в Унгария ще пристигне уловителят на стопилка - първото оборудване с дълъг цикъл на производство, доставено на строителната площадка.

Проектът „Пакш-2“ е първият на територията на ЕС, получил лиценз за изграждане на ядрени енергоблокове по референтен руски проект. „Росатом“ е световен лидер в изграждането на нови блокове и едновременно строи 22 енергоблока в седем държави. Сред поръчките на корпорацията са два от най-големите проекти за изграждане на АЕЦ в света – в Турция и Египет. Активно се работи по реализирането на строителни проекти в Индия, Китай и Бангладеш.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037