EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проектът АЕЦ "Белене": Дело & факти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проектът АЕЦ "Белене": Дело & факти

mail06:15 | 19.01.2016прегледи 3047 коментарикоментари 0


Елица Стефанова

Правителството трябва да отговори откъде ще вземе парите, ако бъде загубено арбитражното дело за АЕЦ "Белене". Това каза за "Хоризонт" изпълнителният секретар на Българския атомен форум БУЛАТОМ Станислав Георгиев:

„Последната официална информация, която циркулира в нашите кръгове, е, че в началото на тази година би трябвало да се обяви решението на съда. И там пак има един въпрос към управляващите в момента – ако в действителност той е в минус за българската страна, откъде ще дойде плащането на осъдените в наша вреда плащания. Сумите няма да бъдат по-малко от над половин милиард евро. Поне това е разбирането на специалистите в момента”.

Историята: Преди около три години руската държавна компания „Атомстройекспорт“ заведе иск срещу Националната електрическа компания (НЕК) в арбитражния съд в заради прекратения проект за изграждане на два 1000-мегаватови ядрени блока. Претендираната сума е за 2,4 млрд. лв. (около 1,2 млрд. евро), заяви бившият премиер Пламен Орешарски на втория ден от встъпването си в длъжност.

Впоследствие НЕК заведе насрещен иск за 61 млн. евро срещу руската компания в Париж с място на арбитраж в Женева. Предмет на иска от българската страна са суми, дължими от АСЕ на НЕК по Рамков договор № 77-402/71300 от 28 ноември 2007 г.

Отношенията между двете компании се влошиха след като през март 2012 г. правителството и парламентът взеха решения за спиране на проекта. Двете арбитражни дела са обединени в едно, а претенциите на страните ще се разглеждат заедно. Интересите на НЕК се защитават от адвокатската кантора „Уайт енд Кейс“.

Междувременно, разрешителното за строеж на АЕЦ „Белене" и екооценката за проекта изтекоха. Това означава, че ако бъде взето решение проектът да се поднови или да бъде продаден, ще се наложи документи да се вадят отново. Според експерти самият проект струва 1,5 млрд. лева, като тук се включват терен, разрешителни и др., но не самото строителство.

Къде е оборудването за Белене?

Оборудването за спряната АЕЦ "Белене" се намира на територията на Ижорските заводи в Русия, заяви по време на Седмия международен форум "Атомекспо 2015" Валерий Лимаренко, директор на НИАЕП, която е част от държавната корпорация "Росатом" и се занимава със строителството на ядрени централи. "Беше изготвено основното оборудване за "ядрения остров". Това оборудване е консервирано и се намира на територията на Ижорските заводи", заяви Лимаренко пред българските журналисти, отразяващи форума. "Ако представлява интерес, ще ви дам всички адреси", добави той. Валерий Лимаренко подчерта, че "оборудването се намира в надеждни ръце, то е в нормално състояние".

Премиерът Бойко Борисов обаче коментира по повод твърдението на бившия лидер на ДПС Лютви Местан, че е „стъпил на руска мина”: „... когато Путин и Ердоган в Анкара взеха "Южен поток" и го направиха "Турски поток", когато взеха реакторите на Белене да ги правят в Турция, когато започна целият износ на Турция да се пренасочва към Русия и точно производителите, които Местан защитава да страдат най-много... Каква мина тогава той настъпваше? Нима Путин във всяко свое изявление не сочи мен и България като главен виновник?".

Взаимни обвинения

През 2013 г. докато беше в опозиция Бойко Борисов обвини тогавашните управляващи от кабинета „Орешарски”, че умишлено водят към загуба арбитражното дело за АЕЦ „Белене“ в Париж. Аргументът: „Една година Станишев и компания не подписват договора за "Белене", защото ако го подпишат, няма да има дело. Веднъж ни караха да правим референдум, втори път платихме 14 млн.лв., обещаха, че ще правят "Белене". Умишлено водят делото към фалит, за да загубим 1,8 млрд. евро, които ще ги загуби НЕК, която е 100% държавна и всички българи ще се бръкнат за тези пари. Опорните им точки са после да кажат, че ГЕРБ е бил виновен. Отсега ви предупреждавам – умишлено Станишев и Стойнев водят делото към фалит”, поясни Борисов.

Към днешна дата публикация във в. „Дума” признава, че правителството на тройната коалиция, ръководено от Сергей Станишев, не си е свършило добре работата и носи определена вина за проекта „Белене”, но критикува първия кабинет „Борисов”, че не е договорил с руската страна необходимите и липсващи параметри и проектът да тръгне. Тезата, защитавана от лявото издание, е че провалът на Белене е заради натиска на САЩ да изместят Русия от българския ядрен пазар и доказателство за това е появата на американската компания „Уестингхаус”.

Впрочем, според запознати защитата на НЕК по арбитражното дело може да срещне затруднения именно заради сключването на акционерно споразумение между АЕЦ „Козлодуй“ и компанията „Уестингхаус“ за строеж на седми блок с американски реактор АР 1000 на 31 юли т.г. Проектът обезсилва аргументите, че България се е отказала от „Белене“ заради липсата на чуждестранен инвеститор и наличието на свръхкапацитет за производство на електроенергия.

Решението на съда по делото между руската страна и НЕК за спряното строителство на втората ни атомна централа се очаква в началото на тази година.

А енергетиката ни продължава да изпитва сериозни финансови проблеми, част от които се дължат именно на проекта за втора ядрена централа. По думите на министър Теменужка Петкова дефицитът на НЕК е 3.7 млрд.лв., като 2,3 млрд. лв. по този дефицит са невъзстановени разходи от проектите АЕЦ "Белене" и "Цанков камък".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg