EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проектозакон за управление на еврофондовете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проектозакон за управление на еврофондовете

mail16:30 | 07.11.2014прегледи 1085 коментарикоментари 0


Правителството се запозна на заседание с концепция за изготвяне на проект на закон за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове, съобщи пресслужбата на кабинета. Според екипа на вицепремиера Илияна Цанова, изготвил проекта, регламентирането на материята с подзаконови нормативни актове, макар че създава предпоставки за по-голяма гъвкавост, има редица недостатъци като фрагментарност, липса на правна сигурност и устойчивост на разпоредбите, неефективна система за обжалване.
Концепцията предвижда законът да даде решение на основните проблемни въпроси, идентифицирани през програмния период 2007-2013 г. чрез три ключови реформи: установяване на административно-правни отношения между управляващите органи и бенефициерите; гарантиране правото на бенефициерите на обжалване на издаваните административни актове по реда на административния процес; оптимизиране на правилата за извършване на финансови корекции. Концепцията за разработване на закона следва да послужи като отправна точка за бъдещите краткосрочни и средносрочни мерки за оптимизиране на системата за управление на средствата от ЕС и повишаване на нейната ефективност и ефикасност. По този начин ще се създадат предпоставки за успешното изпълнение на програмите, съфинансирани от европейските структурни и инвестиционни
фондове през програмния период 2014-2020 г.

До сега или поне до края на месец октомври ЕК е одобрила само 7 оперативни програми от 200 такива за целия съюз. Това заяви по време на блиц контрол в парламента вицепремиерът Илияна Цанова във връзка с оперативните програми и тяхното одобрение от страна на Европейската комисия, предаде Агенция „Фокус”. Цанова заяви, че не би трябвало да допускаме нулева година по оперативните програми. „През последните 3 месеца екипите работиха денонощно да отразят коментарите на ЕК по новите оперативни коментари. Те бяха получени в първата половина на месец август, незабавно след като служебното правителство пое своите постове. Коментарите бяха по-дълги от самите програми. Ние вече изпратихме ОП „Развитие на човешките ресурси”, другата програма, която ще бъде одобрена, е за подпомагане на най-нуждаещите се”, заяви Цанова.
Цанова посочи, че по ОП „Региони в растеж” и ОП „Околна среда” имаше промяна в подхода от страна на ЕС, но имаме концепция, която е съгласувана с всички заинтересовани страни. „Ако приемете тази концепция и ако я приемете, може да бъде изпратена на комисия”, посочи Илияна Цанова.
„Това забавяне и нулева година се държи на решение на ЕК. Поради малкото одобрени комисии ЕК предприе предоговаряне на целия бюджет за 2015-та година. Неизползваните бюджети трябва да бъдат прехвърлени през 2015-та година”, поясни тя.
Според Цанова все още имаме възможност все още да предложим програми, които са готови за одобрение до 2015-та година. „Нулева година 2015-та не би трябвало да допускаме да имаме. Имаме още време да одобрим някои от оперативните програми”, каза още служебният вицепремиер.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg