EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проектобюджетът на ЕС за 2015 година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проектобюджетът на ЕС за 2015 година

mail11:00 | 13.06.2014прегледи 1093 коментарикоментари 0


"Опирайки се на наследството от миналото, да помогнем на Европа да се възстанови от кризата, при това с по-оскъдни ресурси". Така еврокомисарят по бюджета на ЕС Януш Левандовски описва проектобюджета на Общността за догодина, приет от ЕК (бюджетни кредити за поети задължения:145,6 млрд. евро; бюджетни кредити за плащания: 142,1 млрд. евро). По-голямата част от бюджетните кредити за поети задължения е за бъдещи проекти, които да направят Европа по-силна икономически, докато около 40% от бюджетните кредити за плащания по проекти, финансирани от ЕС, все още обхващат финансовия период 2007-2013 година, се посочва в съобщение на ЕК.
ЕК предлага също допълнително намаляване с 1% на броя на своите служители, което представлява третото подобно съкращение за три години.
"Бюджетът на ЕС представлява обединяването на малка част от ресурсите на 28 държави в полза на повече от 500 милиона европейци, добавя Левандовски. Бюджетът помага да се избегне повтарянето на усилия на национално равнище и прави всяка една от държавите от ЕС по-силна, тъй като съчетаването на усилията води и до по-добри резултати, отколкото разпокъсаните действия.
Проектобюджетът за 2015 г. възлиза на 1% от общия брутния национален доход (БНД) на всички държави от ЕС и успява да вземе предвид настоящите и бъдещите важни въпроси като украинската криза и необходимостта от увеличаване на енергийната сигурност на ЕС чрез пренасочване на оскъдните си ресурси".
Предложеното увеличение от 2,1% на бюджетните кредити за поети задължения и от 1,4% на бюджетните кредити за плащания се поема от очаквания процент на инфлацията за 2015 година.
Бюджетните кредити за поети задължения се насочват към новите програми (бюджета на ЕС за 2014-2020 г.) и почти 60% от предложената сума са предназначени за програми за подпомагане на Европа в областта на научните изследвания и иновациите, младежта и предприятията.
Най-големият дял от бюджетните кредити за плащания са предназначени за области, които насърчават европейския икономически растеж и създаването на работни места (+ 29,5% в сравнение с 2014 г.), например научни изследвания ("Хоризонт 2020"), трансевропейски мрежи за енергия, транспорт и информационни технологии, или инициативата за младежка заетост. Други области, при които се наблюдава увеличение на бюджетните кредити за плащания, са фондът "Убежище и миграция" (+140 %) и защитата на здравето на европейските граждани и потребители (+20 %).
Разходите за работата на ЕС остават стабилни - около 4,8 на сто от общия бюджет на Общността. Тяхното увеличаване с 1,6 % е около очаквания темп на инфлация, затова не се увеличават в действителни стойности. Проектът за бюджет включва също трето намаление с 1% на персонала на ЕК в рамките на три години.Комисията намали разходите и исканията за персонал от страна на други институции на ЕС, за да ги приведе в по-голямо съответствие с целта за намаляване на персонала с 5 % за пет години, и прилага ограничаване на други административни разходи.

Какви са следващите стъпки?
След като ЕК приеме проектобюджета на ЕС за 2015 година, Съветът на ЕС ще утвърди своята позиция, а след това Европейският парламент се очаква да приеме решение. Това ще бъдепоследвано от помирителна процедура от 21 дни за намиране на компромисно споразумение между Съвета и ЕП.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4147