EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проектобюджет 2024: 10 млрд.лв. публични инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проектобюджет 2024: 10 млрд.лв. публични инвестиции

mail17:15 | 23.11.2023прегледи 412 коментарикоментари 0


В проекта на бюджет за догодина са заложени значителни публични инвестиции. По последната редакция те са 9,983 млрд. лева, почти 10 млрд. лева, което е 25% увеличение спрямо разчета за 2023 г.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на обсъжданията на проектобюджета на държавата за догодина в рамките на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Предвиденият дефицит е в размер на 3%, както е по Маастрихтските критерии, което позволява на България да се впише в критериите, необходими за влизане в еврозоната, посочи Василев. 

Успоредно с нарастването на заетостта, което предвиждаме, се очаква безработицата в страната да следва тенденция към намаляване. Темповете на намаляване са относително ниски, тъй като безработицата е относително ниска.

Очакваме средната безработица да е към 4%, а към края на периода да е 3,9%, допълни министърът на финансите. 

Министър Василев припомни, че в основните параметри на бюджета са залегнали увеличения на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход. Очакваме ръст на възнагражденията в икономиката, в това число и в частния сектор, с около 11% догодина, каза още той. По думите му очаква се повишение на разходите за персонал и в публичния сектор.

Спрямо предварително подадения към вас бюджет, който беше дискутиран, има намаление на приходната част с 2,4 млрд. лева, както и на капиталовите разходи с 2,4 млрд. лева. Това е следствие на дискусии с партиите в парламента, които поискаха да намалим приходната част на бюджета, припомни Асен Василев. 

Запазват се редица политики. Данъчната система е напълно запазена, няма промени в данъчните ставки. Единствената промяна идва по линия на европейската директива за 15% корпоративен данък за компаниите с оборот на 1,5 млрд. лева.

В България това са основно чужди компании, с майки-собственици в други държави от ЕС. От гледна точка на общата корпорация данъчното бреме не се увеличава, разясни Василев. 

Министър Асен Василев припомни и запазването на данъчния кредит за отглеждане на дете, който е 6000 лева на дете. Запазва се и политиката за финансиране на образованието. Учителската заплата се запазва в размер на 125% от средната работна заплата за страната, посочи още той.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg