EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Проекти за 340 млн. лв. за СЗ България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проекти за 340 млн. лв. за СЗ България

mail10:05 | 22.02.2018прегледи 7362 коментарикоментари 0


Проекти на обща стойност от над 340 млн. лв. се изпълняват в Северозападния район по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). Това стана ясно на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и представители на областните администрации на Видин, Враца, Ловеч, Плевен и Монтана. Целта бе да се обсъдят общи мерки за насърчаване на регионалната икономиката и гарантиране на устойчивостта по договорите, финансирани с европейска безвъзмездна помощ.

Към момента около една трета от всички сключени договори по ОПИК са с изпълнение на дейности в Северозападния район. Тези предприятия вече са се възползвали от над 157 млн. лв. безвъзмездно финансиране, а голяма част от проектите са в процес на изпълнение. „Развитието на Северозападна България е стратегически приоритет и ние ще продължим да използваме всички инструменти, за да насърчим икономическия му подем“, каза зам.-министър Манолев. По думите му в процедурите, които стартират по ОПИК последователно се дава преимущество на проекти, които се изпълняват в тази част на България.

По време на срещата бе договорено представители на областните администрации да получат възможност да участват като наблюдатели в дейностите по мониторинга на проектите в района, заедно с експертите на  Министерството на икономиката „По този начин областните администрации ще получат много важна обратна връзка от предприемачите, какво може допълнително да бъде направено, за да се подобри цялостната бизнес среда и да гарантираме устойчивост на проектите, които се реализират в Северозападна България“, подчерта икономическият заместник-министър. Той акцентира и на промените направени в условията за кандидатстване по процедурите на европейската програма, за да не се допуска фиктивно изпълнение на проекти в Северозападния район от компании, опитващи да се възползват от приоритизирането, при набирането на проектни предложения.

В срещата участие взеха областният управител на Монтана Росен Белчев, областният управител на Ловеч Георги Терзийски, зам.-областният управител на Плевен д-р Красимир Трифонов, зам.-областният управител на Враца Мирослав Комитски, ръководителят на управляващия орган на ОПИК Ивелина Пенева и др.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3882