EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проект за иновативно управлене на водите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проект за иновативно управлене на водите

mail15:56 | 09.09.2022прегледи 951 коментарикоментари 0


Иновативен инструмент за управление на водите ще бъде разширен, за да стане достъпен по целия свят благодарение на приноса на министерството на външните работи на Нидерландия и Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), информира сайтът на ФАО.

ФАО е разработила и използвала данни и информация, представени в портал, известен като WaPOR – Water Productivity through Open Access of Remotely senzored derived data (Водна производителност чрез отворен достъп до дистанционно сензорирани извлечени данни), за предоставяне на данни в почти реално време, които могат да се използват за редица приложения в селското стопанство и управлението на водните ресурси. В момента порталът предлага данни, които в по-груба резолюция обхващат Африка и Близкия изток.

Проектът WaPOR, съсредоточен върху базата данни, работи в тясно сътрудничество с 10 страни партньори, за да помогне за изграждането на капацитета им да използват данните, за да оптимизират управлението на водите и нуждите на съответните мерки.

Допълнителното финансиране от 4,95 милиона долара, обявено вчера на Световната седмица на водата в Стокхолм, ще позволи глобално разширяване на базата данни и добавяне на две нови страни партньори в Азия и Латинска Америка.

"Този ​​портал се оказва от голяма полза за гарантиране, че селскостопанските водни ресурси се управляват устойчиво. Вече има значително търсене, мащабирането му до глобално ниво е предизвикателство, което нямаме търпение да поемем", каза Лифенг Ли, директор на отдела за земя и води на ФАО.

Както показа историческата суша в много азиатски и европейски страни тази година, устойчивото използване на водата е ключов компонент за постигане на продоволствена сигурност, особено при все по-чести екстремни климатични условия и нарастващ недостиг на вода. Технологиите за наблюдение на Земята позволяват разнообразни приложения, включително наблюдение на моделите на използване на водата за селскостопанско производство и могат да помогнат да се гарантира, че този ценен ресурс, особено водата за напояване, се използва най-добре. 

"Водата е ключов фактор за прехода към устойчиви хранителни системи и е необходимо подобреното ѝ управление", заяви Кити ван дер Хайден, генерален директор по международно сътрудничество в министерство на външните работи на Нидерландия. Тя добави, че това е причината нидерландските власти да искат да инвестират в знания и отворени данни и отбеляза наблюдаваната тенденция, че WaPOR оказва влияние и все повече се използва както от публичния, така и от частния сектор.

"Да направим WaPOR достъпен в световен мащаб е много добре дошла възможност и ще донесе подобрена информация, включително за тенденциите в растежа на растителността и водния стрес, на повече фермери в развиващите се страни", коментира Джипе Хугевен, ръководител на екип за проекта WaPOR на ФАО.

Това, което всъщност прави WaPOR, е да обработва сателитни данни, за да предостави информация, която може да помогне на фермерите да постигнат по-високи, по-надеждни селскостопански добиви, позволявайки оптимизиране на напоителните системи. В световен мащаб селското стопанство използва 72 процента от цялата прясна вода, извлечена от реки, водоносни хоризонти и езера, което прави сектора основен потребител на вода. В опитите да се намери най-добрият начин за използване на този ограничен ресурс в глобалния контекст на недостиг на вода и непостоянни метеорологични явления, съсредоточаването на решения върху селското стопанство е печеливша линия на действие. Насърчаването на технологичен инструмент за осигуряване на информация почти в реално време, цифрово обществено благо за подобряване на производителността на водата, е нарастващ императив. Той се използва при скотовъдни общности в Буркина Фасо и Мали, а скоро и в Ирак.

Наред с други данни, WaPOR предоставя такива за евапотранспирация, свързани с ключова фаза в естествения воден цикъл, състоящ се от вода, която директно се изпарява в атмосферата, и такава, която се връща в атмосферата, след като се използва от растения и се върне в атмосферата като пара, отделяна от листата. Този показател предлага точна оценка на това колко вода консумира дадена култура през даден период, като например вегетационния. Когато се свърже с биомасата и добива на реколтата, той предлага начин за измерване на водната производителност, която е мярка за продукция по отношение на водата, използвана като входяща суровина, и на специфични култури на определени места. Инструментът създава карти, които показват биомасата и нейния добив на кубичен метър вода. Накратко, производителността на водата се предлага в мащаби, толкова фини, колкото 30-метрови решетки, които се актуализират на всеки един до 10 дни, като заявките за данни стигат до 2009 г.

WaPOR е приложим в различен контекст, като например при оценката на ефективността на напояването на имоти със захарна тръстика в Мозамбик, оценката на водните ресурси в басейна на река Нил (в процес на водно отчитане), мониторинг на въздействието на конфликта върху земеделските площи в Сирия. Понастоящем данните от WaPOR се използват в Мали и Буркина Фасо в комбинация с местни данни, за да помогнат на трансхумантните пастири при оценката на производството на храна за животни.

През 2020 г. WaPOR беше представен по време на международната конференция "Изкуствен интелект (ИИ), храна за всички", където беше представен като конкретен пример за използване на изкуствен интелект в подкрепа на вземащите решения при посрещането на глобалните агро-екологични предизвикателства и за подпомагане на фермерите да произвеждат повече питателна храна с по-малко вода. На тазгодишния Световен воден форум, проведен в Дакар, Сенегал, WaPOR беше признат за проект на Инициативата Дакар 2022, като се изтъкват неговите реални икономически, социални и екологични ценности и положителното въздействие върху живота на населението./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg