EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

Продължава свиването на икономическата активност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Продължава свиването на икономическата активност

mail15:10 | 04.05.2012прегледи 229 коментарикоментари 0


Частният сектор в еврозоната отбелязва силно свиване на икономическата активност през месец април. Това съобщи Франс прес, позовавайки се на втората оценка за индекса на мениджърите по доставките (Purchasing Managers Index - PMI). Данните сигнализират, че в страните от валутния съюз рецесията може да се задържи по-дълго от очакваното.
Индексът, публикуван от компанията за финансова информация Маркит (Markit), през април е бил 46,7 пункта спрямо предварителната оценка за 47,4 пункта. През март индексът бе на равнище 49,1 пункта. Стойност над 50 пункта означава, че активността се засилва, докато под тази стойност се наблюдава свиване на активността.
"Влошаването на конюнктурата в частния сектор на еврозоната изглежда се е задълбочило в края на месец април. Последните данни от проучването предполагат възможността за трето поредно тримесечие на свиване," посочи главният икономист на Маркит Крис Уилямсън.
Друга причина за безпокойство е фактът, че растежът почти е достигнал мъртва точка в Германия и Франция, които през април сеприсъединяват към Италия и Испания в редицата на икономиките, отчитащи слабо развитие, допълни той.
В Германия индексът на мениджърите по доставките бе 50,5 пункта - най-ниската стойност от пет месеца. За Франция показателят е на ниво 45,9 пункта, за Италия - 42,7 пункта (най-нисък от три месеца), а за Испания - 42 пункта.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg