EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Продължава вносът на некачествен цимент

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Продължава вносът на некачествен цимент

mail18:16 | 12.05.2009прегледи 658 коментарикоментари 0


ciment2Вносът на опасен цимент от трети страни, неотговарящ на европейските стандарти, продължава, съобщават от Българската асоциация на циментовата индустрия (БАЦИ).

Всеки ден у нас се внасят повече от 10 000 т от некачествената субстанция.

До момента, повече от месец и половина след първите сигнали, отправени към компетентните институции, няма наложени санкции и опасният цимент безпрепятствено преминава границите на страната и достига до потребителите, твърдят още от БАЦИ.

Според асоциацията някои вносители предоставят сертификати за качество, които не отговарят на реалното съдържание на компонентите в материала. Тези сертификати са с изтекъл срок на годност, а част от тях са дори за гипс.

Асоциацията е готова да предаде още данни по този проблем на компетентните органи, също както е уведомила и Министерски съвет.

Европейската комисия се е ангажирала да разгледа случая и да проследи какви мерки се взимат по въпроса.

Без да има конкретно потвърждение се смята, че част от този цимент се внася от Турция. Станалото преди години разрушително земетресение в Истанбул причини невиждани разрушения и експертите констатираха по-късно, че голяма част от сградите са се срутили поради некачествени строителството и използвани материали.  

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg