EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Продължава борбата за „бг” домейн

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Продължава борбата за „бг” домейн

mail15:30 | 13.01.2011прегледи 571 коментарикоментари 0


Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/ и организациите, които представят интернет общността в България, ще засилят диалога с Корпорацията за интернет имена и адреси /ICANN/ във връзка с желанието за регистриране на „бг” за домейн на държавата ни на кирилица. Това реши работна група от представители на МТИТС, ICANN, Регистър.БГ, Суперхостинг.бг, УНИНЕТ, Баском, Българската уеб асоциация, БАИТ. Обсъждането бе по инициатива на министерството, за да бъдат обсъдени общи действия за интернет името на България на кирилица.
Експертите се обединиха около мнението, че след отказа на ICANN да регистрира „.бг” по бързата процедура поради визуална прилика със съществуващи символи на латиница, българската страна ще изчака втора възможност да кандидатства с желаното име. МТИТС ще се обърне към Съвета по стандартизация на географските имена да предприеме действия за вписване на стринга „бг” в официалните списъци на ООН с кодове на държавите. Това ще бъде допълнителен аргумент в полза на желанието на България да регистрира тези символи и в интернет пространството на кирилица, според участници в работната група.
Представителите на интернет общността отхвърлиха сценариите България да кандидатства за домейн с трибуквен стринг или да прекрати действията по регистрация на интернет име на кирилица. Диалогът между министерството и неправителствения сектор в областта на интернет управлението продължава в партньорство.
През ноември 2009 г. МТИТС изготви план за подготовка на участието на България в бързия процес на регистрация на домейни на майчин език. През декември 2009 г. стартира онлайн допитване за името на кирилица и за това какви са очакванията от регистъра на този нов домейн. Заявката за символите бе подадена в ICANN на 19 февруари 2010 г., а на 18 май 2010 г. получихме отказ за регистрация на стринга. Бързата процедура не предвижда възможност за подаване на възражение и преразглеждане. В периода юли-август 2010 г. МТИТС проведе ново обществено допитване, с цел да се проучи нагласата на българските интернет потребители за ново име на домейна на България на кирилица. Резултатите от анкетата потвърдиха отново, че „бг” е фаворит в интернет общността.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046