EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Продажби на дребно: Стагнация в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Продажби на дребно: Стагнация в еврозоната

mail15:05 | 07.05.2019прегледи 639 коментарикоментари 0


През март продажбите на дребно в ЕС се повишиха за трети пореден месец, докато в същото време отбелязаха стагнация в рамките на еврозоната, показват данни на Евростат.

През март търговията на дребно в еврозоната остана на нивото от февруари, когато нарасна с 0.5% и след ръст с 0.9% през януари.

Повишение с 0.6% беше отчетено при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, докато продажбите на автомобилно гориво се свиха с 0.6%, а на нехранителни продукти - с 0.4 на сто.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се забави през март до 1.9% от 3% през февруари, отбелязвайки най-слабо повишение от последния месец на 2018 година.

Основен генератор на растежа беше повишението с 3% при продажбите на нехранителни стоки, докато продажбите на автомобилни горива се повишиха с 1.4%, а на храни, напитки и тютюневи изделия - с 0.7 на сто.

В рамките на ЕС продажбите на дребно през март се увеличиха за трети пореден месец от началото на годината, нараствайки с 0.3% спрямо февруари, когато се повишиха с 0.5% и след растеж с 0.9% през януари. На годишна база техният растеж се забави през март до 2.9% от 3.4% месец по-рано.

Евростат отчете повишаване на продажбите на дребно в България с 0.3% спрямо февруари, когато продажбите се свиха с 0.6% на сто. Това представлява първо увеличаване на търговията на дребно в нашата страна от ноември 2018 година насам.

В същото продажбите на дребно в България се повишиха през март на годишна база с 0.5%, след нулев растеж през февруари, когато беше отчетна тяхната първа стагнация в нашата страна от 29 месеца насам.

Миналата седмица Евростат отчете и изненадващо подобрение на икономическия растеж в еврозоната през първото тримесечие на годината (повишение на БВП с 0.4% спрямо последните три месеца на 2018 година, когато нарасна с едва 0.2%). Това предполага, че е малко вероятно ЕЦБ да обмисли допълнителни стимулиращи икономиката и инфлацията мерки на следващото си заседание през юни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg