EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Продажбата на земи край Несебър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Продажбата на земи край Несебър

mail09:30 | 02.01.2013прегледи 587 коментарикоментари 0


По разпореждане на премиера Бойко Борисов в първите работни дни след празниците ще бъде създадена междуведомствена комисия, която да проследи цялата процедура по продажбата на 29 дка земи от горския фонд край Несебър. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на извънредна пресконференция в Министерството на земеделието и храните.
Ако по време на проверката бъдат установени нарушения на длъжностни лица, те ще бъдат наказани. За да има пълна прозрачност в комисията ще влязат също и представители на неправителствените организации, сред които и от Коалиция „За да остане природа в България”. С доклада от тази проверка, ще бъде запознат премиерът, както и медиите, увери министър Найденов.
Процедурата за този имот е започнала през август 2007 г. със заповед на кмета на община Несебър за одобряване на подробен устройствен план. Тогава теренът е включен в подробния устройствен план като урбанизирана територия за застрояване. След това, през декември 2008 г. имотът е изключен от Държавен горски фонд. Той не е част от НАТУРА 2000. Теренът е зет с храсти и ниска растителност.
„Това, което излезе в медиите, че теренът е продаден доста под данъчната оценка, не отговаря на истината”, категоречин беше министър Найденов. Според документацията по сделката за имота са представени две данъчни оценки. Първата е направена през юни 2009 г., когато е пуснато заявлението за закупуване на имота и е на стойност 11 320 лв. След указание на министър Найденов, е направена повторна данъчна оценка, която вече е на стойност 540 729 лв.
Определената цена за закупуване на имота е 581 212 лв. без ДДС. Отделно са платени такса за изключване на имота от горския фонд в размер на 405 479 лв., режийни разноски в размер на 11 624 лв., компенсаторно залесяване в размер на 7 530 лв., местен данък от 17 436 лв. и др. разходи, с което цялата сума по продажбата възлиза на 1 141 849 лв.,
„Строителство на тези територии към момента няма”, каза на пресконференцията инж. Милка Гечева, началник на Дирекция „Национален строителен контрол” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тя уточни, че на 21 декември е било издадено разрешение за строеж на 38 жилищни сгради. В момента се извършва проверка на строителните книжа. Тя подчерта, че Устройствения план за тази зона е приет през 2007 г. и изрази учудване защо чак сега се реагира.


Информация по сигнал от Тома Белев за строителство в кв. “Черно море“ в гр. Несебър, разпространен в социалната мрежа Фейсбук
Поземленият имот 51500.204.152 е частна собственост на „СЛЕ ГРУП” ЕООД по нотариален акт № 65 от 28.11.2012 г. и попада в строителните граници на гр. Несебър. Той е бил държавен горски фонд и за него са направени довършителни процедури пред Изпълнителната агенция по горите за промяна на предназначението, които позволяват строителство в имота. Площта му е 28 900 кв.метра. Има заповед на кмета на общината за одобряване на ПУП още от август 2007 г., в която се съдържат данни, че същият е съгласуван с РИОСВ и Националното управление по горите.
След процедурите по промяна на предназначението по заявление на собствениците, в кадастралната карта и регистри за този имот са нанесени корекции по представените документи относно промененото му предназначение. Промяната на картата е извършена в периода ноември – декември 2012 г.
На 21.12.2012 г. в РДНСК – Югоизточен район е съобщено за издадено Разрешение за строеж за жилищни сгради в урегулиран поземлен имот в кв. “Черно море“, гр. Несебър, местност Кокала. Разрешението за строеж е издадено от архитекта на общината и е за 4 етапа, на първи се предвижда изграждане на 36 жилищни сгради, на втори - 32, на трети - 16 и на четвърти – 38.
В 14-дневен срок от съобщаването на разрешението за строеж органите на ДНСК са длъжни да извършат служебна проверка по законосъобразност на издадените строителни книжа. Законоустановеният срок за извършване на служебна проверка изтича на 4 януари 2013 г.
Преди потвърждаване на разрешението за строеж от органите на ДНСК в посочения срок, то не влиза в сила и не се разрешава извършване на предвидените строителни работи.
По данни РДНСК разрешението е за строеж от четвърта категория и заповед за спиране на строеж се издава от кмета на общината.
Дейностите по ограждане на строителната площадка, изсичане на храсти и подравняване на терена представляват подготовка за започване на строителство, а не са строеж по смисъла на ЗУТ.
При извършване на самоуправни действия, с които се унищожава природна забележителност, действия се предприемат от компетентните органи по нормативната уредба по опазване на околната среда – съответната РИОСВ за установяване на нарушението и нарушителя, както и за налагане на административно-наказателни санкции по съответния законов ред, както и от прокуратурата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg