EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Програмата за саниране безвъзмездна до 2018

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Програмата за саниране безвъзмездна до 2018

mail12:36 | 17.10.2016прегледи 1140 коментарикоментари 0


От 10 октомври има намаление на референтните стойности за дейностите, касаещи санирането, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова на среща с общините. Те ще бъдат разделени на две категории сгради – до 8 етажа и над 8 етажа, заради изискванията на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, които завишават стойностите при високите сгради, обясни тя и подчерта, че е важно да се спазва обхватът на програмата за саниране. Новите референтни стойности важат и за откритите процедури, но с несъбрани оферти, разясни още министърът. Те няма да се прилагат за процедури с вече подадени оферти, тъй като ЗОП не позволява промяна в условията на процедурите при тях. 

Министърът апелира да не се прави текущ ремонт на сградите, а да се изпълняват единствено мерките за енергийна ефективност. Уверявам ви, че програмата е смислена и има своя социален ефект, отбеляза тя и посочи, че се реализира толкова мащабно, за да се докаже ефекта от нея.

Няма как програмата винаги да бъде безвъзмездна, отбеляза Павлова. Тя ще е такава през първите три години, след това ще се изисква съфинансиране от страна на собствениците, като се надявам заедно да прецизираме механизма, коментира министърът. Трябва заедно да намерим най-добрия начин, по който тя да бъде продължена, подчерта тя и допълни, че ще се обмисли и вариант за съфинансиране на тези от собствениците, които няма да могат да осигурят своя дял от необходимите средства за реализиране на дейностите по програмата. Вероятно ще го направим със специален фонд, като предвиждаме съфинансирането да започне да се прилага от 2018 година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg