EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прогнози за БВП и безработица за ЦИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогнози за БВП и безработица за ЦИЕ

mail06:45 | 03.07.2018прегледи 1197 коментарикоментари 0


Виенският институт за международни икономически изследвания (WIIW) публикува доклада „Превишен икономическият зенит", който се отнася за икономическата конюнктура за страните от източна, централна и югоизточна Европа.

Източник: apa/WIIW

Реалният спад на икономическия растеж е основно в две страни - Румъния и Турция. През тази година се очаква спад около 3 процентни пункта, макар и от относително високо ниво. Турската икономика нарасна с 7,4% миналата година, за такъв ръст обаче на южната ни съседка вече не може да се говори.

Икономистите от WIIW прогнозират растеж за турската икономика за 2018 година от само 4,5%, като очакванията са той да се забави през следващите години. Този растеж на турският БВП се определя като край на „прегряването" на икономиката на Турция.

Като цяло обаче инвестиционната инерция в страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа остава висока. Според WIIW, обаче двуцифрените темпове на растеж, регистрирани от няколко държави от ЕС в региона през предходната година, вече не могат да се очакват през следващите години. Налице са много причини. Например, 2017 беше последната година, през която държавите могат да се възползват от средствата на ЕС от многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2007-2013 г. Това вече не е възможно през 2018 г. Също така е налице икономически забавяне в еврозоната, което също възпрепятства растежа.

Що се касае за България, от WIIW очакват 3,5% ръст на БВП през 2018 г. и лек спад през следващите две години. Икономистите от Виенския институт за международни икономически изследвания прогнозират тенденция на спад на безработицата в страната ни през 2019 и 2020 г.

Източник: Инфосток


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg