EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Прогноза: Природният газ ще поевтинее с 14%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прогноза: Природният газ ще поевтинее с 14%

mail09:01 | 12.08.2015прегледи 10352 коментарикоментари 0


Цената на природния газ ще падне с близо 14% от 1 октомври, прогнозират от "Булгаргаз". Това означава, че синьото гориво ще струва 418,14 лева на 1000 м3 без акциз и ДДС. Намалението е с малко над 66 лева.
От дружеството аргументират прогнозираното поевтиняване с очакваните по-ниски доставни цени на природния газ през следващото тримесечие. Цената на синьото гориво се определя на всеки три месеца.
Окончателното предложение на "Булгаргаз" ще бъде внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране на 10 септември.

Същевременно, икономистът Илиян Василев коментира пред БНР, че когато се намали цената на горива, в държавата намаляват и приходите от ДДС. Факторите са много, но преобладават пазарните, т.е. има устойчиво превишаване на предлагането на търсенето. Запасите, които потенциално се разкриват и които подлежат на добив, са много големи, така че това са устойчиви тенденции. Василев обясни на какво се дължи спадът на цената на суровия петрол:

Изключение в тези фактори прави само обратното навлизане на Иран на пазара след снемането на санкциите – той има значителни запаси и е един от големите играчи.

Василев поясни защо не пада цената на горивата:

В крайната цена на бензина и на дизела заедно с намаляването на цената, намалява и делът на себестойността, т.е. на борсовата цена на суровия петрол. Това е нормално, тъй като другите компоненти - разходи по преработката, акциз и екотакси и други разходи – те са относително устойчива величина.
Единственото, което варира, е себестойността на петрола – в дадения случай нямаме изкривяване от валутен курс, така че всички очаквания, които имаме за намаляване на цената на петрола, която в крайната цена има някъде около 30-35% тежест, би могло да се отрази.

Защо не се отразява, това е въпрос на институции и на несъвършенство на пазара.
Според икономиста щом пазарът на горивата не сработва в България, това означава, че някой му пречи:

Или някой заема монополна позиция, или достъпът на външно предлагане до вътрешния пазар не работи – или вносът не работи, или достъпът до складовете, или конкуренцията съзнателно се увеличава, или има някакви други договорки.
В държавата, когато се намалява цената на суровия петрол, се намалява и цената на горива, но намаляват и приходите от ДДС. При по-ниска база на цената, естествено, че приходите от ДДС са по-големи. Иначе другите й приходи – от акция и от екотакса - те си остават неизменни.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905