EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проверяват борси и пазари за плодове и зеленчуци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проверяват борси и пазари за плодове и зеленчуци

mail09:30 | 05.11.2010прегледи 1706 коментарикоментари 0


Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов инициира съвместни проверки от Националната служба за растителна защита /НСРЗ/ и регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ на големите зеленчукови борси, тържища и пазари, както и складове на големи хипермаркети, в които се предлагат за продажба пресни зеленчуци и цитрусови плодове. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХ.
Проверките ще се извършат на територията на областите София, Пловдив и Благоевград, е заявил министърът, който сам е инспектирал днес зеленчуковата борса в село Първенец, Пловдивско.
При инспекциите ще се вземат проби от зеленчукови култури, които се търсят от потребителите основно за консервиране през есента - зеле, карфиол, пипер, моркови, праз, както и от картофи, за извършване на анализ за съдържание на остатъчни количества от пестициди. Чрез документална проверка ще се установи произходът на зеленчуковата продукция - българска ли е или внос, с цел да се идентифицира реалния производител, уточни изпълнителният директор на НСРЗ Антон Величков.
По думите на министър Найденов проверката ще наблегне и на цитрусите, които се третират с много препарати и консерванти за по-голяма трайност. Амбицията на министъра е да се предлага
все по-чиста храна на трапезата.
Паралелно със съвместните инспекции в търговската мрежа, инспекторите от РСРЗ ще извършат и проверки на земеделски производители - полско или оранжерийно зеленчукопроизводство,
които все още не са прибрали зеленчуковата продукция. Ще се вземат проби в момента на прибиране на реколтата за съдържание на остатъчни количества от пестициди. Анализът на пробите, които ще бъдат взети при съвместните инспекции от НСРЗ и РИОКОЗ ще се извърши в лабораториите на РИОКОЗ, в Централната лаборатория за химични изследвания и контрол и в Лабораторно изпитвателен блок в Костинброд.
След получаване на резултатите от анализираните проби за съдържание на остатъчни количества от пестициди, Министерството на земеделието и храните и Министерството на здравеопазването в рамките на своите компетенции ще предприемат съответните административни мерки. Стоката на нарушителите ще бъде конфискувана и унищожавана, ще бъдат съставяни и актове. Глобите са от 1500 - до 5000 лв.
Фитосанитарните инспектори от поделенията на НСРЗ ще извършат непланирани проверки на стокови тържища, борси и пазари на едро за стоки от растителен произход, подлежащи на фитосанитарен контрол. Проверката ще включва районите на София, Пловдив и Благоевград. Целта е установяване на фитосанитарното състояние на стоките, предлагани на пазара, най-вече с произход страни членки на ЕС и с български произход, както и спазването на изискванията на Директива 2000/29 на ЕК по отношение на паспортизирането и етикетирането на предлаганите стоки.
Акцентът на проверките в областта на фитосанитарния контрол ще бъде насочен към търговците на едро, предлагащи на пазара картофи за консумация и цитрусови плодове, най-вече мандарини внос от Турция или от Гърция. При наличие на листа мандарините задължително трябва да се придружават от "фитосанитарен" /растителен/ паспорт, когато са с произход Гърция и не би трябвало да се допускат на територията на страната, когато са с произход трета страна.
Освен това ще бъдат извършени документални проверки на наличните стоки и растително-здравни проверки. При съмнение от зараза ще се взимат проби за лабораторен анализ в Централната лаборатория по карантина на растенията. При установяване на нарушения на фитосанитарното законодателство, инспекторите ще издават съответно предписания, констативни протоколи и актове на нарушителите.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg