EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проверки на джетове и кораби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проверки на джетове и кораби

mail12:15 | 29.06.2012прегледи 527 коментарикоментари 0


Засилени проверки на джетовете и корабите за разходка ще се извършват преди началото на летния сезон по Черноморието, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Изпълнителна агенция „Морска администрация” до този момент е регистрирала 671 джетове, а 131 кораби за сезонен превоз на пътници са получили разрешение за лятото.
Правилата за водните атракциони, каквито са и джетовете, са разписани в отделна наредба, която бе приета по инициатива на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията преди три години. С наредбата е въведено изискване всички джетове да бъдат с регистрационни номера – така може да бъде открит всеки нарушител срещу, който има подаден сигнал. Преди началото сезона се съгласуват и т.нар. “водни бази” – специално оборудвани и отделени от плажната ивица места, на които се отдават и ползват водноатракционни услуги без да пречат на останалите хора на плажа.
Морска администрация е създала организация и приема заявления за лято 2012 и вече са обработени документите и са получили разрешение общо 75 водни бази за предоставяне на водноатракционни услуги. Ще бъде извършвана и проверка за употреба на алкохол при рутинни или внезапни проверка на всички плавателни средства и особено на тези превозващи хора.

В резултат на опита от първите две години, през които действа наредбата бе направен анализ и съвместно с всички заинтересовани страни бяха обсъдени и инициирани някои промени, които са в сила от това лято. Обърнато бе внимание на спецификата на р. Дунав, които са отразени в наредбата. Концесионерите имат задължение да поддържат дежурна спасителна лодка и/или спасителен джет. Беше допуснато някои от водноатракционните услуги да могат да се извършват с джет (тегленето на водни ски, тегленето на банан, ринг и др.). Освен това бяха облекчени някои административни изисквания при ежегодната регистрация на водните бази.
През цялото лято всеки гражданин, който е свидетел на някаква нередност свързана с водния транспорт – напр. опасно каране на джет или липса на спасителна жилетка на туристически кораб, може да се обади на телефон 112, където ще бъдат пренасочени към ИАМА или на специализирания телефон за сигнали на МТИТС 02 940 9400.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037