EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Провали и успехи на кабинета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Провали и успехи на кабинета

mail13:00 | 15.07.2011прегледи 842 коментарикоментари 4


Блогът на Йордан Матеев за идеи и икономика
Средата на мандата на правителството на Бойко Борисов е подходящ момент за аналитичен поглед върху неговото управление. Ето моето мнение за провалите и успехите на правителството, без да претендирам за изчерпателност.

ПРОВАЛИ
1. Икономическа криза. Обещанията за бързо излизане от кризата не бяха изпълнени заради липса на решителни реформи, непоследователност и популистки действия, които отблъскват инвеститорите и намаляват заетостта. Антикризисната програма на правителството беше неподходяща за излизане от кризата и очаквано се провали.
2. Евро. Правителството не изпълни основния си икономически приоритет - влизане в предверието на еврозоната (ERM II) и бързо приемане на еврото - което би намалило лихвите и увеличило инвестициите. Причината е, че правителството допусна свръхдефицит (над 3% от БВП) и не успя да консолидира бързо разходите си, включително заради популистки проекти като огромна спортна зала и "български Лувър".
3. Данъци. Правителството не изпълни обещанието си да намали осигуровките с пет пункта и ДДС с два пункта. Първо намали осигуровките с два пункта, после ги вдигна с 1.8 пункта. Първоначалната идея за ДДС беше ставката да се намали еднократно, по-късно по препоръка на израелския му колега, Борисов каза, че това ще става на стъпки, а през пролетта на 2010 г. правителството дори започна да говори за увеличение с 1-2 пункта, което, слава богу, също не се случи.
4. Задължения по договори. Правителството се оказа некоректен платец на задълженията си по договори с много бизнеси. Освен това използва ликвидните проблеми в частния сектор, за да редуцира задълженията си в ущърб на бизнеса. Правителството все още има стари задължения, които не е изплатило.
5. Приватизация. Приватизацията на практика е замразена и на нея се гледа като на нещо зло.
6. Здравеопазване. Обещанията за здравна реформа се провалиха напълно, а напражението от хаоса в системата се освобождава с постоянни кадрови промени и зрелищни полицейски акции.
7. Наука и образование. Плановете на образователния министър Сергей Игнатов радикално да реформира БАН, а в училищата да въведе принципа "парите следват ученика" бяха блокирани от премиера след лек публичен натиск от привържениците на статуквото.
8. Контрабанда. Правителството обеща бързо да се справи с контрабандата, но вместо това контрабандата процъфтява, което лесно може да се види в данните за събираемостта на данъци от цигари и горива.
9. Енергетика. Правителството няма ясна позиция по "руските" проекти в България - АЕЦ Белене, Южен поток, Бургас-Алекандруполис. Първоначално обяви, че ще ги спре, а две години по-късно още няма окончателно решение по тях - кой и как ще се случи.
10. Пенсионна система. Правителството национализира част от пенсионната система, с което не само наруши конституцията, но създаде опасен прецедент и подаде сигнал на инвеститорите, че средата за бизнес в България е несигурна.
11. Хранителна промишленост. Правителството се намеси в бизнеса на производителите на различни храните с въвеждане на държавни стандарти и опит за контрол върху цените, който беше осуетен единствено, защото би нарушил законодателството на ЕС.
12. ЕС. Камплексарско поведение на правителството в Брюксел и неуспешна защита на интересите на България в ЕС.

УСПЕХИ
1. Макроикономика. Запазване на относителна макроикономическа стабилност.
2. Еврофондове. Известно отпушване на фондовете на ЕС.
3. Магистрали. Успешно провеждане на конкурси за строеж на магистрали и бърз напредък по изграждането им.
4. Образование. Частични реформи в образованието в посока по-голяма автономност на висшите училища (например премахването на ВАК).
5. "Заменки". Прекратяването на скандалните "заменки" на гори.
6. Сигурност. Прекратяване на отвличанията с искания за откуп.

Ако трябва да дам обща оценка на правителството, тя е задоволителен три. Общият ми извод от двете години управление е, че правителството по-скоро вреди отколкото подпомага просперитета на българите и най-вероятно ще продължи да го прави. Философията на Бойко Борисов леко ни доближава до диктатурата и съответно леко ни отдалечава от свободата. Това ще продължи да тежи на икономиката, но не очаквам да доведе до драматични провали като гръцкия. Причината е същата, поради която не се случват необходимите реформи - имаме слаб министър-председател, чиите решения бързо се променят дори от лек публичен натиск. Липсата на реални резки промени ще ни предпази от тежки кризи, но няма да подпомогне бързото подобряване на качеството ни на живот.


 


 
Коментари
 
red sonia - 18-07-2011 г. 13:53:07

И не само предишните, а и с околните трябва да сравнява. Има цял раздел в икономиката - Сравинетелен икономикс. Как се прави анализ при положение че две правителства никога не работят при равни условия в обкръжаващата среда. Отделно от това се хвърлят някакви аксиоматечни твърдения с които изобщо не съм съгласна: 1. Антикризисната програма на правителството беше неподходяща за излизане от кризата и очаквано се провали. Пълна глупост. Кризата както не започна от действие на българското правителство, така и няма не може да се повлияе от действие на българското правителство и няма да свърши поради действие на българското правителство. Противното означава че можем да влияем на икономиките на други държави. Е, не сме такава велика икономика. 2. Причината да не влезем в ЕРМ2 е световната криза на първо място, и след това дефицита, за които предното правителство беше лъгало. 3. Данъците не бяха намалени. Макар да имаше такова предизборно обещание това би било самоубийство в такъв момент на криза.

red sonia - 18-07-2011 г. 13:54:01

4.Правителството се оказа некоректен платец на задълженията си по договори с много бизнеси. Знаем ги ние тия бизнеси. Станишев плащал по 98 млн. за снего почистване годишно, А сега се плаща по 23 млн годишно. И е по добре изчистено. 5. Само глупак и мошенник приватизира по време на криза. Или ако си изправен до стената. Както гърците в момента. Така е защото по-време на криза са с пъти по-ниски от реалните. 6. В здравеопазването бяха направени доста реформи. Предстоят още много. Това е най-зле забатачената система в държавата ни. 7. За БАН и образованието не смятайте че нищо не се постигнало и правителството е вдигнало ръце от тях. 8. Контрабандата в момента е най-ниска. Но вестниците пишат най-много за нея. 9. Позицията за Белене е поставена от предишните така че България губи ако се откажем и България губи ако я строим. Единствената печеливша стратегия е да бавим неограничено проекта докато остане в историята - поради давност. 10. Правителство не е национализирало никаква пенсионна си

red sonia - 18-07-2011 г. 13:54:48

10. Правителство не е национализирало никаква пенсионна система. Частните фондове преведоха смешните суми натрупали се в пенсионните им фондове за категориини работници, за да може бившите миньори да получават нормални пенсии. 11. Защо продуктите произвеждани по БДС са сред провалите на правителството не знам. Аз само такива си купувам. 12. Този провал е изсмукан от пръстите само защото на автора правилно е преценил че 12 е сакрално число. а 11 е едно такова никакво.

pro`el - 17-07-2011 г. 19:22:02

И като не сравняваш с предишните - нищо не казваш. Все едно да напишеш същия "анализ" за Стамболов след Фердинанд. Плоско.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg