EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Провал на сделката за румънския комбинат Олтким

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Провал на сделката за румънския комбинат Олтким

mail16:45 | 02.10.2012прегледи 447 коментарикоментари 0


Преговорите между румънската приватизационна агенция и бизнесмена Дан Дяконеску, който спечели на 21 септември търга за приватизацията на химическия комбинат Олтким, отново са прекъснати, съобщава Медиафакс.

Дяконеску е пристигнал в министерството на икономиката с автомобил с пари за заплатите на служителите на Олтким, но жандармеристите, които охраняват институцията, не са позволили достъп на превозното средство до паркинга. Днес изтича крайният срок за подписване на договора за приватизацията и извършване на плащането, но преговорите отново не доведоха до резултат, отбелязва информационният сайт Зиаре. Собственикът на частната телевизия ОТеВе и лидер на Партията на народа-Дан Дяконеску (ПН-ДД) спечели на 21 септември търга за 54,8 процента от акциите на Олтким, като предложи 45 милиона евро. След това обаче той отказа да подпише договора за приватизация с мотив, че липсват някои клаузи, разпоредби и анекси, и защото представеният му документ в министерството на икономиката се различавал от този, който е бил включен в пакета с тръжната документация.
Олтким-Ръмнику Вълча е вторият по големина производител на PVC в Централна и Източна Европа. Компанията, която от месеци е в критично положение, трябваше да спре производство на 22 август заради липса на средства за покупка на суровини и плащане на заплати за нейните общо 3 300 служители. Румъния пое ангажимент пред МВФ и ЕС да продаде пакет от акции в размер на 54,6 процента от компанията Олтким преди края на септември. Дяконеску посети няколко европейски държави миналата седмица, а румънските медии се питат разполага ли той със средствата за покупка на мажоритарния пакет акции или тепърва търси пари отнякъде.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg