EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Проблемите на къмпинг „Арапя” в Царево

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проблемите на къмпинг „Арапя” в Царево

mail06:30 | 11.07.2013прегледи 510 коментарикоментари 0


Проверките в разгара на летния сезон, на територията на къмпинг Арапя, ще бъдат извършвани от комисия, в която ще влизат общински служители и представители от собствениците на имоти в къмпинга.
Това решение беше взето по време на среща между кмета на Община Царево Георги Лапчев, неговия екип и собственици на земи, хотели и бунгала в Арапя, съобщи общината.
„Проверките за първи път ще бъдат в такъв формат, тъй като проблемите са разнопосочни и се наслагват при всеки следващ сезон. Общината и собствениците заедно ще търсим най-добрите решения за спокойното протичане на оставащите летни месеци, както и за плановото развитие на къмпинга през следващите години”, коментира Георги Лапчев.
По време на срещата стана ясно, че голяма част от собствениците не плащат никакви данъци към общината, тъй като терените им са със статут на земеделска земя. С годините се е превърнало като масова практика незаконното къмпингуване, а именно поставяне на каравани, микробуси и палатки върху земеделски земи, без каквито и да е санитарни и хигиенни условия. Освен, че предизвикват недоволството на останалите летуващи, незаконно поставените каравани са и буквално опасни. Те са свързани с електрозахранването чрез разклонители, минаващи през пясъка или под земята без да се виждат.
Този тип къмпингуване нанася и щети върху околната среда. Всяко лято се генерират тонови отпадъци. Тъй като самите собственици не плащат таксите за сметоизвозване и сметосъбиране, Община Царево не може да отдели допълнителни средства за тези, които не си плащат. По данни на дирекция „Местни данъци и такси” и Общинска администрация пребиваващите в района на къмпинга са в пъти повече, отколкото по документи.
Собствениците повдигнаха друг проблем, свързан с факта, че част от институциите не им разрешават да се разпореждат с имотите си. Много от тях не могат да променят предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди и допускане на изработване на подробен устройствен план /ПУП/ за имота. Община Царево вече е предприела стъпки за решаването на казуса – изработен е План за улична регулация, но е обжалван в съда от самите собственици. Техният аргумент е, че според така предложения документ се взима твърде голяма част от имотите им, тъй като за района е планувана велоалея. Предвид така стеклите се обстоятелства започва процес за урегулиране на парче, с което не е осигурен достъп по цялото протежение на улиците. Самите тези, които са успели да предприемат стъпки с урегулиране на парцелите си, имат проблеми с достъпа до имотите си. Няма и достъп до плажа, липсват и паркоместа, защото в района всичко е частна собственост. Общината няма собствени парцели, които да предостави за такъв тип ползване.

Поради факта, че съдът отмени Общия устройствен план на Община Царево, за момента са спрени всякакви процедури по промяна на статута на земите.
„С представителите на хората, които имат имоти на територията на къмпинга, ще работим в обща насока. Предстои ни да решаваме поетапно проблеми, които са с 20-годишна биография”, коментира Георги Лапчев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888