EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Проблема пред либерализацията на пазара на ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проблема пред либерализацията на пазара на ток

mail08:10 | 04.04.2024прегледи 752 коментарикоментари 0


Кои са трите основни проблема пред цялостната либерализация на пазара на електроенергия? Определянето на компенсацията за битовите потребители, пазарът на електроенергия и промените в законовите и регулаторни рамки бяха сред темите на фокус, с които стартира бизнес конференцията Energy of Tomorrow, организирана от икономическия сайт Investor.bg.

Преди да се стигне до пълна либерализация на пазара, според Европейската комисия (ЕК) страните трябва да предприемат и задействат мерки за защита на енергийно уязвимите и енергийно бедни потребители. Това коментира доц. Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Относно базовата стойност на електрическа енергия за 1 мегаватчас, която битовият краен клиент следва да заплаща за съответния регулаторен период, Иванов посочи, че тя трябва да включва както за разпределителната, така и за преносната мрежа тарифата за пренос и разпределение, както и някаква регламентирана печалба за крайните снабдители.

КЕВР трябва да определи каква е разликата между двете цени – с колко трябва да бъдат компенсирани битовите потребители за това, че борсовата цена е по-висока от базовата.

Темата засегна и Николай Налбантов, директор Дирекция „Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие“ към Министерството на енергетиката. Според него това което Министерски съвет трябва да направи е да приеме програма, по която да се компенсират битовите потребители. Поради тази причина Министерството на енергетиката предлага модел, сходен с този за компенсация на небитовите крайни потребители.

Според Карел Крал, главен изпълнителен директор на „Електрохолд България“, съществуват три основни проблема пред цялостната либерализация на пазара - технически, финансов и влияние на процеса върху целия пазар на електроенергия.

„Така както е заложена либерализацията на пазара в момента – няма да работи“, заяви категорично Крал в дискусията на сцената. Той обърна внимание на фактурирането и плащането на ДДС от битовите потребители, както и изместването на количествата електроенергия от регулиран пазар към пазар „ден напред“.

Предложението либерализацията да се случи чрез наличието на интелигентно измерване коментира доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопански факултет, СУ "Св. Климент Охридски". По негови думи тук съществуват редица решения, включително софтуерни модели за енергийни общности и умни електромери.

По-мрачна картина беше обрисувана от Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, който заяви, че към момента търсената още преди години реформа на пазара така и не се реализира, продължително отлагана във времето с обещания за реализация в рамките на пет години.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg