EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Приходите на Vivacom = 625 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приходите на Vivacom = 625 млн. лв.

mail10:34 | 04.11.2015прегледи 1267 коментарикоментари 0


VIVACOM отново е оператор номер 1 по общи приходи в България за първите девет месеца на 2015 година - 625 млн. лева. Компанията е и с най-голям ръст в приходите – 4% спрямо същия период за 2014 година. Има увеличение на пазарния дял по приходи от мобилни услуги, като достига 28% в края на септември 2015 г. За посочения период компанията има 3 020 000 потребители на мобилни услуги, като 85% от тях са предпочели да бъдат с договор. Високият дял на клиенти с абонаментен план се запазва за 4 поредни тримесечия. Приходите от мобилни услуги нарастват с 9% за първите девет месеца на 2015 година, в сравнение със същия период на 2014 година. Увеличението в този сегмент се дължи главно на ръста на мобилни абонати за периода, както и на ръста в средната стойност на ARPU (11,50 лева за отчетния период спрямо 11,40 лева за същия период през миналата година). Увеличава се и делът на приходите от мобилни данни – 27% спрямо 23% за същия период на предходната година.

През третото тримесечие на 2015 г. компанията е доставчик на фиксиран интернет с 24% пазарен дял. Все повече потребители ползват високоскоростната оптична мрежа на телекома, която осигурява скорости до 100 mbps. 42% от абонатите на VIVACOM използват именно FiberNet, което е с 10% повече от същия период за миналата година. Вече в 18 града има изградена оптична мрежа и жителите им могат да ползват предимствата на модерна и надеждна инфраструктура. При другата високотехнологична и иновативна услуга – интерактивна телевизия (IPTV), VIVACOM също запазва лидерската си позиция. Компанията отчита общо 352 000 ТВ абоната, като 36% от тях използват IPTV, което е с 6 процентни пункта повече от същия период за 2014 година. На 3 юли 2015 година VIVACOM придоби контрол върху групата на НУРТС България АД и стана едноличен собственик на дружеството и неговото дъщерно дружество НУРТС Диджитъл ЕАД. Групата на НУРТС България инвестира и завърши успешно техническата цифровизация на ефирните радио и телевизионни излъчвания, изпълнявайки изискванията за излъчване на цифров ефирен сигнал. От началото на 2015 година до края на месец септември VIVACOM е инвестирала 104 милиона лева в технологични подобрения на мрежата си и разширяване на портфолиото от продукти и услуги. За първите девет месеца компанията е отделила 16% от приходите си за инвестиции, което е с 2 процентни пункта повече от същия период за миналата година.  

Преди седмица бе съобщено, че  руската "ВТБ Капитал", която е инвестиционното подразделение на втората по големина банка в Русия ВТБ, е наела водеща консултантска фирма, за да помогне за незабавната продажба на най-големия телекомуникационен оператор в България "Виваком". Сред акционерите на "Виваком" е и избягалият в Сърбия Цветан Василев, собственик на фалиралата КТБ.

В основата на претенциите на руската банка е фактът, че "ВТБ Капитал" е отпуснала на "Виваком" мостов заем от 150 млн. евро, който руската инвестиционна фирма е предоставила на базираната в Люксембург компания InterV. Холдингът InterV притежава българския телекомуникационен оператор, като компанията не успя да покрие заема, отпуснат от "ВТБ Капитал", чийто падеж беше през май тази година. Отпуснатият мостов заем беше гарантиран със 100 процента от акциите на холдинга InterV, така че след просроченото връщане на кредита, акциите на компанията и респективно "Виваком" отидоха в ръцете на "ВТБ Капитал".  Надяваме се този процес да намери бързо решение, заяви за Ройтерс Милен Велчев, който е главен изпълнителен директор на "ВТБ Капитал" АД. Уверени сме, че ще си възстановим дължимата сума, тъй като "Виваком" продължава да бъде силен бизнес със солиден финансов баланс, допълни Велчев.

EconomyNews.bg припомня, че в края на март 2015 година Националната агенция за приходите (НАП) наложи запор върху акции и дялове в шест предприятия, свързани с банкера Цветан Василев и КТБ.  Шестте предприятия са БТК, "Дунарит", "Авионамс", ГАРБ, НУРТС и "Фърст диджит". Причината за запора бяха машинациите на белгийския гражданин Пиер Луврие, който  заяви тогава, че е купил чрез фирмата си LIC33 от Цветан Василев шестте фирми за 1 евро, като обеща да плати дълговете им от около 900 млн. евро към Корпоративна търговска банка (КТБ).

"На всяка от фирмите, за които са налице законовите основания, са наложени обезпечителните мерки", гласи официалното становище на НАП. Юристи коментираха, че Данъчно-процесуалният кодекс позволява на НАП да налага такъв запор, когато има вероятност с акциите и дяловете да се извърши сделка, при която продавачът да не внесе данък в бюджета. Запорът, направен от НАП, не позволява акции и дялове от тези предприятия да се продават, залагат като обезпечение, наемат или с тях да се извършват всякакви други действия. В същото време запорът върху разпоредителни сделки няма да попречи на самите предприятия да продължат да работят нормално.

Николай Василев, бивш вицепремиер на България и управляващ партньор в Expat Capital, коментира пред тв канал, че продажбата на телекома по негово мнение е по-скоро положително събитие, защото ще допринесе за по-голяма прозрачност по отношение собствеността на телекома. Василев не се ангажира с предположения относно стойността на „Виваком“, но според него към момента компанията струва няколкостотин милиона евро, което включва акции и дългове.
Василев счита, че значението на „Виваком“ за националната сигурност е малко преувеличено, и по негово мнение не е повече или по-малко от това на другите два големи оператора в България, които също имат чуждестранни собственици.
Запитан дали претенциите на Дмитрий Косарев, собственик на компанията Empreno Ventures Limited, са обосновани, Василев коментира, че това не е първият човек, който претендира за собственост във „Виваком“ през последните 6 месеца, и няма да  е последният. Василев добави, че твърденията са още една причина да се търси по-голяма прозрачност във връзка със собствеността на „Виваком“, тъй като нито телекомът, нито българската икономика ще спечелят от една компания, разкъсвана от своите акционери чрез висящи съдебни производства.
На въпроса дали би било добре държавата да се намеси и да национализира „Виваком“, Василев отговори, че държавата се е доказала като лош мениджър на търговски дружества, както е видно от критичното състояние на българските железници и енергийния сектор.

 

 


Тагове: Vivacom, приходи
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg