EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приходи от акцизи падат при запазена консумация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приходи от акцизи падат при запазена консумация

mail12:30 | 29.03.2010прегледи 1617 коментарикоментари 0


Светла Бъчварова,Mediapool.bg
Приходите от акцизи върху алкохола и цигарите се свиват, въпреки обявяваните мерки на митниците за повишаване на събираемостта и за запушване на пробойните. А оттам минава огромна цигарена контрабанда или се лепят десетки хиляди фалшиви бандероли върху бутилки с алкохол. Такива изводи могат да се направят от данните на агенция "Митници", с които Mediapool разполага, за събираемостта на акцизите върху твърдия алкохол и бирата и за официалните облагани количества цигари за миналата година, сравнени с предходни години.
Цигарите

Според данните, през 2009 г. с акциз са били обложени 17.4 млрд. къса цигари. Година по-рано - през 2008 г. - обложените с акциз цигари са били 21.9 млрд. къса. Или спадът е 20.5%.

Изследвания показват, че средногодишната консумация на цигари в България е 25.5 млрд. къса с тенденция вместо да намалява, да се увеличава. Здравни организации са сметнали, че около 56% от мъжете в България и 38% от жените пушат или близо 3.5 милиона българи са пушачи, с което се нареждаме на едно от челните места в Европа.

Лесно е да се сметне, че при тази непроменена консумация през 2008 г. "отнякъде" на вътрешния пазар са били продадени около 4 милиарда къса необложени с акциз цигари, а миналата година тяхното количество е скочило двойно - на 8 млрд. къса.

С други думи, около 47% от пазара на цигари у нас през 2009 г. е бил в сивия сектор.

При положение, че миналата година не е вдиган акцизът върху цигарите, което винаги удря светлия сектор за сметка на сивия, остава неясно по какви причини официално обложените цигари са намалели. "Странична“ тема е невнесеният ДДС върху тези количества.

Едното обяснение за повишената несъбираемост може да се корени във факта, че миналата година имаше политическа смяна в страната, дойде и ново ръководство на митниците. Другото - че планираните и обявени мерки на новото ръководство на митниците не могат да сработят или не са най-удачните.

Самият директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов признава в интервю за сайта "Всеки ден", че не може да се справи с контрабандата на цигари. "Не мога в момента да се справя с цигарите, и то е по обективни причини. Това сериозно, голямо увеличение на акциза, което е шоково, води до сериозно увеличаване на контрабандата. На много сериозно увеличаване на контрабандата," казва той.

Но шоковото увеличение на акциза на цигарите е от началото на тази година, а става дума за миналата, от която в последните четири месеца Танов бе начело на митниците.

Танов обяснява още: "Аз видях румънското проучване. Румънците са били на 20% (контрабанда - бел. ред.). Сега са на 32 процента за един месец – с 12 процента се увеличава контрабандата. Значи, има неща, които не зависят от митниците."

Въпросът е, че според данните миналата година делът на контрабандата у нас е бил около 47%, а за този още няма официални данни, за да се види при новите акцизи какво ще е положението.

През последните 7-8 години най-малка е била контрабандата през 2003 г. Тогава обложените количества са били 22.3 млрд. къса. Постепенно събираемостта на акциза пада, за да достигне най-ниското равнище през 2006 г. - преди влизането на страната в ЕС. Тогава официално в страната са продадени 14.4 млрд. къса. 2009 г. се доближава до тези лоши резултати.

Танов се оплаква още, че има опасност да не изпълни плана за акциза върху цигарите за тази година. Той казва, че "Булгартабак холдинг" е разпоредил на тютюневата фабрика в София да насочи 84% от производството си за износ. Акциз щял да се плаща само върху останалите 16%. Но празно място на цигарения пазар няма да остане, защото вносителите на цигари веднага ще реагират и ще вкарат необходимите количества, което, ако се извърши легално, ще компенсира "изгубения" от износа акциз.

Когато става дума за контрабанда, недоизказани в публичното пространство остават резултатите от шумно рекламираните акции за разбиване на канали за нелегален внос на цигари. Какво стана, например, с онази акция на пристанището във Варна в средата на февруари, когато бе заловен контейнер с 10 милиона къса цигари? Така и не се разбра какви са цигарите - фалшиво или редовно "Виктори". Важното бе, че министърът на финансите Симеон Дянков се снима до контейнера и случаят отшумя след две негови срещи с производители и вносители на цигари.

Алкохолът

Положението с алкохола не е по-различно, макар че в общо събираните от митниците акцизи, приходите от облагането на алкохола са значително по-малки в сравнение с цигарите. Ако приходите от акцизи върху цигари през 2008 г. са 1.715 млрд. лв., пак по данните на митниците, от облагането на твърдия алкохол те са били 129 млн. лв., а от бира - 85 млн. лв.

Миналата година събраният акциз върху алкохола спада чувствително спрямо 2008 г. Приходите от акциз са 94.2 млн. лв. или спадът е 27%. Категорично консумацията на алкохол в България не е намаляла и ако не се е увеличила, най-малкото се е запазила същата. Няма данни да е нараснало драстично производството на домашна ракия, която да задоволява в по-голяма степен потребностите на населението за сметка на купешкия алкохол.

Остава сивият сектор

Впрочем последната акция на МВР, която преди дни удари официални складове на големи производители на алкохол и конфискува веднъж 60 хиляди бутилки с фалшиви бандероли, втори път - над 40 хиляди бутилки, показва, че проблемите в сектора са много големи. Самият шеф на митниците Ваньо Танов, когато ръководеше ГДБОП, неведнъж е имал възможност да се сблъска с нелегалния бизнес в сектора, по собствените му думи.

В късната есен на миналата година Симеон Дянков бе още по-краен, след като се бе запознал с положението в алкохолния бизнес. Неговата оценка бе, че сивият дял в бизнеса стига 90%. Самите производители отричат да имат нещо общо с нелегалното производство и го обясняват със спиртоварни от типа на Цар Кировите.

Въпросът какво плащат като акцизи на държавата големите производители на алкохол винаги е бил "деликатен", защото повечето от тях са щедри спонсори на различни партийни централи и имат силно лоби в политическите среди. Затова проверяващите са можели да си затварят очите.

С акциза на бирата нещата не са толкова драматични. През 2008 г. от акцизи върху пивото са събрани 84.8 млн. лв. През 2009 г. приходите са били 78 млн. лв. Спадът е "само" 8.1%, като обясненията на сдружението на производителите е, че българите са свили консумацията на бира.

Акция на митниците и полицията обаче удари преди месец голям цех за производство на пиво в Мездра, където продукцията не е била облагана с акциз, въпреки че цехът е бил регистриран като данъчен склад. Цехът се оказа на известен бирен производител. И отново няма информация, подадена към медиите, какво се случи по-нататък. Изводът е, че и в този сектор има проблеми с отклоняването на акцизи.


Тагове: акциз, приходи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047