EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прихванати са водите на „Аман дере”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прихванати са водите на „Аман дере”

mail14:00 | 17.09.2013прегледи 654 коментарикоментари 0


Община Асеновград приключи успешно проекта за почистване на „Аман дере” и прихващане на водите му с отвеждащ тръбопровод. С финансовата помощ на Европейския фонд за регионално развитие са положени 1.4 километра нови тръби, с което се спират постоянните наводнения в три от най-засегнатите от ерозията досега квартали на града – Запад, Горни и Долни Воден.
За първи път над 14 хил. жители на града трябва да бъдат спокойни за своите къщи и мазета, като едновременно с това се възползват максимално от подобрената градска среда и облекчен достъп до здравни, социални и административни услуги в нашата община, заяви кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. На заключителната пресконференция днес той отчете изпълнението на проекта за прихващане водите на „Аман дере” по ОП „Регионално развитие” и ползите от новото съоръжение за хората в трите най-засегнати квартала.
Проектът за изграждане на новия отвеждащ водопровод стартира през юни 2011 г. и приключва окончателно през октомври т.г. Той е на стойност 996 011.45 лв., като отпуснатата безвъзмездна финансова помощ от страна на Европейския съюз и републиканския бюджет е в размер на 946 хил. лв., а собственият принос на общината – малко над 49 800 лв. Строително-монтажните дейности бяха извършени от „Драгиев и Ко” ООД, строителният надзор – от „Пловдивинвест” АД, а авторският надзор – от „Водпроект СА” ЕООД.
За да се реализира успешно проектът, Община Асеновград е инвестирала допълнително 360 хил. лева собствени средства. Те са изразходвани, за да се свърже отвеждащият водопровод с централната пътна артерия на града – бул. „България”, подчерта д-р Караиванов. Съоръжението минава под жп линията и газопровода, добави той.

Общо за 28 месеца „Аман дере” е почистено от храсти и наноси до чертите на града, извършена е корекция на наклона на двата бряга, изградено е съоръжение за водохващане с филтър на повърхностните води от дерето, отвеждащ водопровод и заустване на тръбите в коритото на река Чая, отчетоха от общинската администрация. Според тях изпълнението на проекта е от полза както за обикновените хора, така и за бизнеса в града.
Проливните дъждове досега ерозираха пътните настилки и затрудняваха придвижване на хора и автомобили, каза кметът. Прихващането на водите сега спира постоянните наводнения в това число и по пътя Асеновград-Смолян и железопътната линия Асеновград-Пловдив, допълни д-р Емил Караиванов.


 


Тагове: води, дере
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg