EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пристанище Солун се „пренася” и в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пристанище Солун се „пренася” и в България

mail17:00 | 06.10.2010прегледи 3477 коментарикоментари 0


Пристанище Солун има за цел да подпомогне комбинирания транспорт между България и Гърция, съобщиха от Thessaloniki Port Authority SA - компанията, управляваща Пристанище Солун.
Бъдещите планове включват също и участието на логистична компания - подразделение на Пристанище Солун, в изграждането на депа за товари у нас и в съседни страни. Складовите съоръжения ще улеснят транспорта на товари чрез опростени процедури и по-ефективна логистика. Това ще позволи на гръцкото пристанище да предложи още по-изгодни условия на бизнеса в България и региона.
Пристанището започва разширяване на капацитета си, за да отговори на нарастващото търсене на услуги. За целта базата му ще бъде разширена с изграждане на допълнителни съоръжения на площ от 550 хил. кв. м. с капацитет за обработване на 1,2 млн. контейнери с товари. Инвестицията за разширяване на инфраструктурата и логистичния капацитет на пристанище Солун е на стойност 240 млн. евро. Част от средствата ще бъдат осигурени със заем от Европейската инвестиционна банка.
Разширяването на сътрудничеството с български фирми и институции е сред приоритетите в бизнес плана на порта, който е сред водещите на Балканския полуостров.
„Сътрудничеството ни с българския бизнес се разширява и искаме тази тенденция да продължи. Целта ни е да предложим най-ефективните и изгодни решения на българските ни партньори и да продължим доброто си сътрудничество с българските институции. Заедно с тях се стремим към развитие на инфраструктурата, която свързва България и Гърция, подобряване на комбинирания транспорт и улеснено трансгранично сътрудничество между двете съседни страни", заяви Стилианос Агелудис, председател на борда на директорите и изпълнителен директор на Пристанище Солун.
Стратегическата локация на пристанището съчетава излаза на море с достъп до ключовите транс-европейски транспортни коридори IV и X и основните транспортни артерии в Гърция. От солунския порт тръгва най-краткият маршрут по море до Суецкия канал. През канала минава най-краткият път до Азия, която е най-големият износител на стоки в света.
През 2009 г. през Пристанище Солун са преминали общо 14,4 млн. тона товари, от които 270 хил. контейнера и 3,5 млн. т. товари в насипно състояние. За периода януари - август 2010 г. трафикът на товари в контейнери за и от България е нараснал над 2 пъти спрямо същия период на предходната година - от 2 323 на 5 457 контейнера. За сравнение, през цялата 2009 г. преминалите през солунския порт товари от и до нашата страна възлизат на 5 858 контейнера. През солунското пристанище минава най-големият обем транзитни товари измежду всички морски портове на Балканите.
Портът е регистрирал 158 хил. пътници и 1926 преминавания на плавателни съдове. В условията на икономическа криза пристанището отбелязва ръст на обработените товари за първите осем месеца на 2010 г. спрямо година по-рано. За този период обемът на насипните товари е нараснал от 2,1 на 2,9 млн. тона, а броят на превозените контейнери - от 169 хил. на 179 хил.
Пристанището е разположено на площ от 1,55 млн. кв. м. и включва складови съоръжения на общо 600 000 кв. м. Общата дължина на всички кейове, които са свързани и с железопътна инфраструктура, е 6200 м.
Компанията-оператор на Пристанище Солун - Thessaloniki Port Authority SA, притежава ексклузивното право да оперира с инфраструктурата на порта. Тя е с капитал от 124 млн. евро, а дяловете й се търгуват на Атинската фондова борса (OLTH GA). 74,27 % от дружеството са собственост на гръцката държава.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165