EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пристанище Варна: +2,6 млн. тона зърнени товари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пристанище Варна: +2,6 млн. тона зърнени товари

mail08:59 | 14.01.2016прегледи 1652 коментарикоментари 0


Над 2,6 млн. тона зърнени товари са изнесени през Пристанище Варна през миналата година. Износът на миналогодишната реколта продължава и в момента. Обработката на този вид товари вече е целогодишна, а не сезонна. Динамична е била обстановката на международните пазари през годината. Общо над 9,6 млн. тона товари са обработени в терминалите на „Пристанище Варна“ ЕАД през миналата година. Годината е успешна за една от най-големите компании в региона, въпреки състоянието на пазарите. За показателен факт за състоянието на варненската промишленост, може да се посочи увеличеният брой обработени контейнери във варненското пристанище. През 2015-а година те са с 5% повече или над 135 хил. единици. В пристанището все още се съхраняват тръби и по проекта „Южен поток“, но през годината не е имало движение. Сериозно внимание е обърнато на транзитните товари, като очакванията са те да се увеличават. За миналата година, само по един азиатски проект, в пристанището са обработени над 30 000 тона скъпоструващо оборудване, пристигало във Варна със специализирани тежковози и превозвано до Азербайджан с кораби тип река-море. Заложеното в инвестиционния план за годината е било изпълнено. Инвестирани са около 10 млн. лева за подобряване на инфраструктурата и за закупуване на нова техника. Обновяването на машинния парк ще бъде една от основните задачи през започващата година. Разработват се инвестиционни проекти за транспониране на нови методи и технически съоръжения за обработка на зърнени товари. Ключов елемент в инвестиционна програма е подобряването на условията за работещите.

През следващите години, пристанищните работници трябва да усетят значително подобряване на битовите условия, както и ефектите от увеличената производителност, която ще бъде постигната с нова техника и съоръжения. През миналата година в пристанището бе открита нова зона за достъп. Районът, между I-во и II-ро кейови места, стана любим за варненци и гостите на града. Именно с новия облик на зоната пристанището посрещна 10 пътнически кораба и над 3500 круизни туристи. Значително са увеличени възможностите за привличане на различни събития, което носи допълнителни приходи за дружеството, а още през тази година новата зона ще приеме регата „Тол шипс“.

Районът е така проектиран и изграден, че в оперативен порядък – за няколко часа, и при необходимост, да бъде възстановено основното му предназначение за обработка и съхранение на товари. Освен ветроходите от „Тол шипс“, вече има 4 заявки за пътнически кораби, които ще посетят Варна през активния сезон. През годината „Пристанище Варна“ ЕАД е установило контакти с редица чуждестранни компании, а засилващата се роля на Черно море в търговията между Азия и Европа, може да доведе до включването му по „Пътя на коприната“, което ще осигури значителни възможности за привличане на допълнителни товари. /БГНЕС

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg