EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Природният газ скача с минимум 20 %

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Природният газ скача с минимум 20 %

mail15:22 | 09.06.2010прегледи 960 коментарикоментари 0


Повишението на цената на природния газ не може да бъде по-малко от 20 процента, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Ангел Семерджиев пред парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм.
Семерджиев каза, че основна причина за това е поскъпването на долара спрямо еврото. Според Семерджиев, въпреки това, до започване на отоплителната услуга в края на 2010 г. г. еврото може да се стабилизира и цената на парното да е поносима за
потребителя.
Семерджиев обясни също, че предложението на Булгаргаз за минимално увеличение от 23 процента от 1 юли 2010 г. е спрямо предишната постановена цена от ДКЕВР, а тя е била намалена с пет процента със заповед на икономическия министър. Това означава
28-процентно увеличение, каза Семерджиев и уточни, че очаква крайното предложение на Булгаргаз за цената да бъде внесено утре в регулаторната комисия.
Според председателя на регулатора по отношение на цената на тока могат да бъдат намерени резерви, така че средното увеличение от около пет процента за лектроенергията да бъде намалено до нулево. 

Увеличението на цената на тока ще бъде с не повече от 2 процента, заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев пред журналисти.
Докладът на работната група на ДКЕВР предвижда повишение на цената средно с около пет на сто на електроенергията, но Семерджиев каза, че ще бъдат намерени резерви главно по линия на намалените загуби на електроразпределителните дружества.
Намаляването на загубите е много положително, ще се опитаме от него да се възползват и потребителите, каза Семерджиев. Загубите са намалели с около 3-4 процента и една част от тази разлика в загубите сега ще бъде приспадната от цените за потребителите.
По отношение на цената на парното Семерджиев коментира, че регулаторът ще определи цена, която да не допусне отказване на потребителите от отоплителната услуга. Цените няма да бъдат по-високи от тези през зимата на 2009 г., каза Семерджиев. Поне 15 процента увеличение на цените на парното обаче сигурно ще има, прогнозира той.
ДКЕВР изготвя единна схема за тарифите на трите електроразпределителни дружества, каза още председателят на комисията. В момента те имат различни цени за тарифите си - върхова, дневна и нощна, а сега единната схема ще бъде съобразена с работата на Електроенергийния системен оператор, така че да има по-малко разходи за балансиране на системата, обясни Семерджиев.
Дружествата могат да понесат глоби за това, че не са осигурили привлечен капитал за инвестициите си, обяви Семерджиев. По указания те трябва да инвестират със сто процента привлечен капитал и да имат капиталова структура 50 на сто привлечен и 50 на сто собствен капитал, което обаче не е спазено. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162