EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Природният газ в Румъния свършва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Природният газ в Румъния свършва

mail10:45 | 29.01.2010прегледи 550 коментарикоментари 0


Председателят на румънския орган за енергийно регулиране Петру Лифичиу заяви, че природният газ в страната е на свършване и добивът му струва все повече, пише електронното издание Зиаре.ком и агенция Фокус.
„Газът в Румъния е на свършване и добивът започва да струва все повече. Цената на газа в Румъния не е реална, ако щете спрямо останалите страни в Европейския съюз. Производителите в Румъния, по препоръка на енергийния регулаторен орган, запазиха разумна цена, макар че от гледна точка на свободната търговия тази цена би могла да нарасне.
Както обаче ‘Ромгаз’, така и ‘Петром’ от друга страна запазиха разумна цена, именно защото Румъния е привилегирована заради собственото си производство на газ метан да ползва това предимство. Иначе в Румъния цената на природния газ е най-ниската в Европейския съюз, съответно 5,2 евро за гигакалория, това означава по-малко от една лея за обикновен кубически метър”, заяви Лифичиу.
Природния газ обаче няма да поскъпне много скоро и при условие че производствените разходи бъдат по-високи отколкото приходите, каза още той.
„Никой не казва, че цените на природния газ ще се увеличат, а в нашата стратегия за регулиране за тази година и за следващите години би било така, че цената за газа да остане постоянна, с условието разходите да може да се покрият. До този момент разходите можеха да се покрият и ние продължаваме анализирането. (...) Ако анализираме разходите, може да кажем, че няма много скоро да се прибегне до тарифите, те ще останат непроменени за известен период, никой не може да каже колко, това са прогнози, по-трудно е да се прогнозира дори от времето”, каза още председателят на регулаторния орган.
Той подчерта, че Европа не налага цените на газа на Румъния, а става въпрос за принципите нма свободен пазар и прозрачност при работата с енергия и газ.


Тагове: газ, Румъния, добив
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg