EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Приоритет: Нов газов център в Южна Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Приоритет: Нов газов център в Южна Европа

mail09:00 | 28.10.2014прегледи 896 коментарикоментари 0


Брюксел, Кор. на БТА Николай Желязков
Европейският съвет реши да се използват инструментите в сферата на външната политика, за да се отправят последователни послания, свързани с енергийната сигурност, по-специално към стратегическите партньори и големите енергийни доставчици. В приетите решения се утвърждават по-нататъшни действия за намаляване на енергийната зависимост на ЕС и за увеличаване на енергийната му сигурност по отношение на тока и газа. Европейският съвет настоява, че целта за пълна свързаност на единния европейски пазар на енергия следва да бъде постигната в неотложен порядък. Европейският съвет постигна съгласие да се осъществят ключовите проекти от общ интерес в газовия сектор, например коридорът "север-юг", Южният газов коридор и насърчаването на нов газов център в Южна Европа.
Европейският съвет приканва ЕК да увеличи подкрепата си за по-добра координация на усилията за завършване на ключовите проекти от общ интерес; предвижда се ЕК да определи действия, например технически консултации или създаване на многостранни специални работни групи, за конкретни междусистемни връзки със съответните държави от ЕС за бързо разрешаване на проблеми по изпълнението на проектите.
В заключенията се предвижда допълнително да се разработи политика за защитата на критичната енергийна инфраструктура, включително срещу кибернетични нападения. Страните от ЕС са призовани да използват механизма за обмен на информация при сключването на енергийни споразумения, както и за допитване до ЕК за предварителна оценка на съвместимостта на междуправителствените споразумения със законодателството на ЕС и неговите приоритети в областта на енергийната сигурност, когато споразуменията са с външни за ЕС държави. Европейският съвет утвърди като обвързваща цел на ЕС до 2030 година да бъде постигнато намаление на емисиите на парникови газове в ЕС с най-малко 40 на сто спрямо равнищата от 1990 година. В секторите, обхванати от схемата на ЕС за търговия с емисии, намалението ще бъде 43 на сто спрямо 2005 година, а извън схемата - 30 на сто. Годишният коефициент за намаляване на тавана за максималните допустими емисии ще бъде променен от 1,74 на сто на 2,2 на сто от 2021 година. Безплатното предоставяне на квоти няма да бъде преустановено; съществуващите мерки ще продължат след 2020 година, за да се предотврати опасността от изместване на въглеродни емисии вследствие на политиката в областта на климата, докато не бъдат предприети сравними усилия от други големи икономики. Целта е да се осигурят подходящи равнища на подкрепа за секторите, изложени на опасност от загуба на конкурентоспособност в международен план. Критериите за безплатно предоставяне на квоти ще бъдат преразглеждани периодично според технологичния напредък в съответните промишлени отрасли. Ще бъдат взети предвид както преките, така и непреките разходи, свързани с въглеродните емисии, в съответствие с правилата на ЕС за държавна помощ, така че да се осигурят равнопоставени условия на конкуренция. За да се запази конкурентоспособността в международен план, най-ефективните съоръжения в тези сектори следва да не бъдат натоварвани с ненужни разходи, свързани с въглеродните емисии, водещи до изместване на въглеродни емисии. Ще бъдат напълно запазени стимулите, които се предоставят на индустрията за въвеждане на иновации, а административната сложност няма да бъде увеличавана. Ще бъде отчетено съображението за осигуряване на достъпни цени на енергията и за избягване на неочаквани печалби. Държавите от ЕС, чийто БВП на глава от населението е под 60 на сто от средния за ЕС, могат да решат да продължат да предоставят безплатни квоти на енергийния сектор до 2030 година. Нов резерв от два процента от квотите ще бъде заделен за посрещане на особено високи допълнителни инвестиционни нужди в държавите с по-ниски доходи (БВП на глава от населението под 60 на сто от средния за ЕС). Постъпленията от резерва ще бъдат използвани за подобряване на енергийната ефективност и модернизиране на енергийните системи на тези държави, така че те да предоставят на своите граждани по-чиста и сигурна енергия на достъпни цени.

За целите на солидарността, растежа и междусистемната свързаност 10 на сто от квотите на ЕС, предназначени за продажба на търг, ще бъдат разпределени между тези държави, чийто БВП на глава от населението не надвишава 90 процента от средния за ЕС. Важно е да се намалят емисиите на парникови газове и опасностите, свързани със зависимостта от изкопаеми горива в сектора на превозите, прие Европейският съвет. Държавните и правителствените ръководители на ЕС приканват ЕК да проучи допълнително инструменти и мерки за насърчаване на намаляването на емисиите, за енергийна ефективност в транспорта, за електрически превозни средства и възобновяеми енергийни източници в транспорта, включително след 2020 година. Определя се цел на ЕС за най-малко 27 процента дял на енергията от възобновяеми източници в потреблението на Общността през 2030 година. Тази цел ще бъде задължителна на равнище ЕС. Определя се цел през 2030 година енергийната ефективност да бъде подобрена с най-малко 27 на сто спрямо прогнозите за потреблението на енергия в бъдеще, на основата на сегашните критерии. Тези цели ще бъдат изпълнени при пълно зачитане на свободата на държавите членки да определят своя енергиен микс.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014