EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Примирието в Сирия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Примирието в Сирия

mail06:55 | 28.02.2016прегледи 1141 коментарикоментари 0


Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери разговаряха по телефона в събота и приветстваха влизането в сила на режима за прекратяване на огъня в Сирия, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на руското външно министерство.
Те обсъдиха перспективата за възобновяване на междусирийските преговори и подготовката на резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно действията на Северна Корея. Разговорът се е състоял по американска инициатива.
Двамата външни министри обсъждали начините за пълното осъществяване на прекратяването на огъня, както и "задълбочаването на координацията по военна линия между Русия и САЩ на систематична основа". Те разгледали перспективите за подновяване на междусирийския преговорен процес за политическо уреждане на конфликта при съдействието на Международната група за подкрепа на Сирия.
Лавров и Кери подробно обсъдили подготовката на нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН в отговор на ракетно-ядрената дейност на Северна Корея в нарушение на съществуващите вече решения на съвета. Лавров посочил, че реакцията на международната общност трябва да бъде твърда и насочена към затваряне на каналите за развитие на ракетно-ядрените програми на КНДР. При това обаче следва да се отчита и хуманитарната ситуация в страната и да не се нанася вреда на законните връзки с нея на чуждестранни партньори в гражданските отрасли на икономиката.

Според президента на САЩ Барак Обама прекратяването на бойните действия в Сирия зависи от Русия, официалния режим в Дамаск и техните съюзници, предаде Regnum. „Много ще зависи от това дали Русия, сирийският режим и техните съюзници ще се придържат към задълженията си. Предстоящите часове и дни имат критично значение, светът ги наблюдава“, заяви Обама. Той увери, че властите на САЩ ще продължат сътрудничеството си с другите страни в борбата срещу тероризма.
„Ние ще продължим да действаме неуморно. Ще преследваме „Ислямска държава“ където и да се скрие“, добави американският президент. 

Главните градове в Сирия осъмнаха в събота, 27 февруари, без да чуват оръдейни изстрели, след като влезе в сила примирието между режима и бунтовниците. Това заявиха Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) и местни активисти, предаде Франс прес.
Спирането на огъня, договорено от Вашингтон и Москва и подкрепено от ООН, се спазваше от полунощ (22.00 ч. в петък по Гринуич) във всички райони, контролирани от бунтовниците и от режима, уточняват правозащитниците.
Оръдейните гърмежи в страната спряха за пръв път от началото на войната през март 2015 г., отбелязва агенцията.
Според СЦНПЧ, спокойствие цари в централните провинции Хомс и Хама, в района на Дамаск и в околностите на Алепо на север, където са разположени сили на режима и бунтовнически отряди. Няма данни за въздушни атаки в зоните, контролирани от бунтовниците, където от септември насам нанасяше удари руската авиация, съюзена с режима.
Журналистка от АФП констатира необичайна тишина в покрайнините на Дамаск и не видя да се издига никакъв пушек от бунтовнически крепости като квартала Джобар и Източна Гута - за разлика от последните дни.
Жители на бунтовнически квартали в град Алепо, където войски на режима и сили на бунта се сражават от юли 2012 г., увериха пред АФП, че ако примирието продължи, те ще излязат на разходка в парка с децата си - едно отдавна забравено удоволствие.
СЦНПЧ информира за отделни сблъсъци в регионите, където са разположени джихадистките групировки "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра", сирийският клон на Ал Каида, изключени от споразумението за спиране на огъня.
Армията и джихадистите си размениха изстрели в северната част на западната провинция Латакия и в източните райони от провинция Алепо. В Тал Абияд на север кюрдски сили се сражаваха с отряди на ИД, решили да проникнат в града, добавят правозащитниците.
Кола бомба избухна тази сутрин в град Саламия, провинция Хама, и уби двама души, съобщи официалната агенция САНА. Според СЦНПЧ, става дума за двама войници. Градът се намира близо до линията на фронта между силите на режима и на ИД.
Град Дарая недалеч от Дамаск също бе спокоен след полунощ, заяви СЦНПЧ. Активисти пуснаха тази нощ хаштагове "Всички ние сме Дарая" и "Без Дарая няма примирие", изразявайки солидарност с града: режимът реши да го изключи от примирието с мотива, че там се укрива "Джебхат ан Нусра" - нещо, което опозицията отрича, добавя АФП.

Сирийските кюрдски Сили за защита на народа YPG съобшиха, че тежки сражения се водят близо до северния граничен град Тел Абияд след атака на "Ислямска държава", предприета час след влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня, предаде ДПА. Събщението, разпространено от агенция Хауар, близка до кюрдската милиция, съобщи, че боеве започнали на 15 позиции след мащабна атака на екстремистите един час преди полунощ.

източници:АФП, БТА


Тагове: Сирия, примирие
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg