EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преприемачи: България се влошава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преприемачи: България се влошава

mail15:24 | 15.04.2009прегледи 2804 коментарикоментари 0


Все повече придприемачи в страната се опасяват от негативно развитие на икономиката в следващите няколко месеца. КРИБ вече призова администрацията да ограничи разходите и да ускори всички инфраструктури проекти, за които има европейско финансиране, като възможност за нови работни места. Симеон Пашов, ръководител една от най-големите строителни компании Главбулгарстрой предупреди, че ако до края на май не стартират търгове за обществени поръчки в сектора, през август строителството ще изпадне в колапс.
Христо Ковачки, който притежава инвестиции в различни сектори на стопанството коментира пред БНР, че държавата е заплашена от икономическа катастрофа, докато правителството се занимава с предизборна пропаганда и агитация.
Безработицата според него в момента е 13%, а до края на годината ще стигне вероятно 25%, което ще причини истински срив в България.
Тези опасения се потвърждават от данни на Евростат от миналаната седмица, които показаха, че най-голям спад в промишлеността през февруари е отбелязан в България и Прибалтика. По данни на предприемача потреблението на електроенергия през нощта е спаднало двойно - от 6 хил. мегавата до 3 хил. мегавата, което означава, че производството в страната е намаляло също два пъти.
Очудващо той критикува и проекта за изграждане на АЕЦ Белене. Евентуален договор за финансиране, който българското правителство ще подпише с Русия за бъдещата централа, е рисков, предупреди той въпреки че негова фирма има сериозно присъствие в енергетиката и по-специално в обслужването на АЕЦ "Козлодуй".
Изграждането на втората атомна централа ще предизвика "крайно вдигане на енергоресурсите" и най-вече цената на електроенергията, като се очаква тази, произвеждана от "Белене”, да е струва 60-70 евро за мегават час, докато например в Гърция стойностите й не надхвърлят 30 евро.
Обстоятелството, че в продължение на две години НЕК не може да намери банки, които да финансират проекта, потвърждава мнението, че той е непривлекателен за инвеститорите. Впрочем заради този проект НЕК претърпя няколко спада в своя рейтинг, даден й от различни агенции.
Все повече предприемачи, а и партии настояват кабинетът да започне предварителни преговори с междунардните финансови институции за отпускане на заеми за България. През последните два месеца подобни споразумения подписаха почти всички страни от региона –Сърбия, Румъния, а Турция вече съгласува основни моменти от бъдещ договор с МВФ. Защо България не прави действия в тази посока засега остава неясно.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg