EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Премиерът води БГ фирми в Албания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Премиерът води БГ фирми в Албания

mail16:45 | 22.10.2012прегледи 870 коментарикоментари 0


Българска бизнес делегация, придружаваща министър-председателя Бойко Борисов, е в Албания.
Запървия ден от посещението е предвидено провеждането на двустранни срещи между български и албански бизнесмени, организирани съвместно с Българо-албанската търговска палата. На място се очаква да се присъединят още 22-ма представители на бизнеса.
Перспективни за двустранното сътрудничество се смятат следните области:
- строителството на пречиствателни станции, колектори и депа за твърди отпадъци; борба с ерозията и свлачищата; корекции на речни корита;
- пътно строителство; монтиране на допълнителни инфраструктурни обекти;
- хранително-вкусовата промишленост; износ на зърнени и маслодайни култури и месопреработване;
- електроника /касови апарати, фискални системи, датчици/ и информационни
- услуги; продажба на сегменти, готови системи и електронни модули за специфични сектори /туризъм, бензиностанции и газ станции/; специализирани софтуерни услуги;
- износ на петролни продукти и смазочни масла и други.

Премиерът Борисов и албанският премиер Сали Бериша разговаряха днес в Тирана.  В рамките на разговорите между двамата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество и задълбочаване на двустранните отношения в отделни области- икономика, образование, селско стопанство, както и реализацията на конкретни проекти като съвместното строителство на ВИК централи на територията на Албания или осигуряването за България на битум.
„Ангажирахме се да подкрепим развитието в областта на икономиката, за да бъдат използвани всички съществуващи потенциали на двете страни, в полза на икономическото развитие и насърчаване на инвестиционните проекти“, отбеляза премиерът Бериша. Той изрази увереност, че Балканският регион има много възможности, но това което липсва са пътища и коридори, свързващи държавите. „България строи магистрали, които имат значение не само за страната, но и за целия регион“, допълни Бериша. Той подчерта, че е необходимо сътрудничеството между страните да бъде продължено в реализирането на съвместния проект по свързване на жп-линиите.

 

Премиерът Бойко Борисов от своя страна подчерта важността на транспортната инфраструктура за свързването на отделните страни. „Ако ние заедно с Европейската комисия подготвим добър проект за Коридор 8, в частта Албания-Македония-България, комбиниран с нашите магистрали ще имаме действително работеща инфраструктурна система на Балканите“, заяви министър-председателят. Той отбеляза, че Албания може да разчита на подкрепата за присъединяване към ЕС. „Вие можете да се поучите и ние да допринесем с нашия и положителен , и отрицателен опит по присъединяването“, допълни премиерът Борисов. Той заяви, че винаги до момента балансираната външна политика на България е била отправена и е защитавала присъединяването на всички страни от региона в ЕС. „Надявам се да се помни и да бъде оценен приносът на България“, заяви Борисов, като припомни, че страната ни е и сред подкрепилите либерализирането на визите за страните от региона.
Като законова база върху която да се развиват двустранните отношения в отделни области, определи министър-председателят на Албания подписаните днес в присъствието на двамата премиери документи. Това са междуправителствената програма в областта на образованието,науката и културата за периода 2012 г. – 2014 г.; Междуправителствено Споразумение за икономическото сътрудничество , както и Протокол между Министерствата на вътрешните работи на двете държави за прилагане на Споразумението между Европейската общност и Република Албания относно реадмисията на лица, пребиваващи без разрешение.

 снимка:Пресцентърът на МС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg