EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Президентът Плевнелиев в Чикаго

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Президентът Плевнелиев в Чикаго

mail12:38 | 20.05.2012прегледи 642 коментарикоментари 0


На петия ден от посещението си в Съединените щати президентът Росен Плевнелиев се срещна с българската общност в Чикаго. В Ботаническата градина на Вятърния град държавният глава увери сънародниците ни, че през следващите години ще видят една по-различна България, в която „всичко се модернизира и изгражда“. Когато страната ни достигне около 60 на сто от средноевропейския стандарт на живот, тогава българите в чужбина ще започнат да се завръщат в родината си, прогнозира президентът. Според него, темповете, заложени в програмата за развитие „България 2020“, позволяват този стандарт да бъде постигнат до 2020 година.

За десет години България е увеличила производителността си на човек от средно 27 на сто на 43% от средната за Европейския съюз, а необработваемите площи на България намаляват със 17 на сто. Това означава, че хората работят повече, коментира президентът Плевнелиев. България е много стабилна държава и ще бъде една от най-стабилните в бъдеще, защото през последните години българските политици са били отговорни и са намалили драстично държавния дълг на страната ни, каза още държавният глава. Той припомни и значителното ускоряване на усвояването на средставата от ЕС. Процентът на усвоените средства може да достигне до 90 на сто до 2015 година, прогнозира още Росен Плевнелиев.

Президентът обяви, че скоро президентската институция ще излезе с инициатива за възстановяване на българските войнишки паметници в съседните страни. По-строго законодателство за опазване на културно-историческото наследство, стимули за чуждестранните инвеститори, както и по-активна политика спрямо българите в чужбина, бяха сред темите, които поставиха българите в Чикаго пред държавния глава.

По-късно Росен Плевнелиев беше гост на церемонията по случай 10-годишнината от основаването на училището „Джон Атанасов“, където се срещна със сина на изобретателя Джон Атанасов-младши. Президентът посети и българските православни храмове „Св. Иван Рилски“ и „Св. София“.

Днес, 20 май, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще вземе участие в първия ден от срещата на върха на НАТО в Чикаго. Очаква се в рамките на форума президентът да проведе и поредица от двустранни срещи./пресцентър на Президенството
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg