EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Президентът Плевнелиев в лондонското Сити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Президентът Плевнелиев в лондонското Сити

mail15:45 | 09.08.2012прегледи 350 коментарикоментари 0


"Ние показахме, че в тези трудни времена могат да се взимат правилни решения, които да водят до добри резултати". Това каза президентът Росен Плевнелиев пред изпълнителни директори на финансови институции от лондонското Сити, с които  се срещна в британската столица, съобщи прессекретариатът на президентството.
В условия на тежки финансови ограничения, които засегнаха цяла Европа, България избегна натрупването на нови дългове и има втория най-нисък държавен дълг в ЕС, подчерта държавният глава. По този начин следващото поколение ще може спокойно да планира приоритетите си, без да изплаща нови дългове, допълни президентът. Според Росен Плевнелиев, въпросът за България е не дали, а колко бързо ще върви напред. Президентът припомни, че страната ни реформира пенсионната си система и публичната администрация, започна и реформа във водния сектор. Все още има проблеми в съдебната система, но работим усилено, за да ги преодолеем, каза още Росен Плевнелиев.
Пред представители на финансовите институции в лондонското Сити държавният глава посочи, че България предоставя много добри възможности на бизнеса за позициониране в региона на Югоизточна Европа. Продължава изграждането и подобряването на инфраструктурата, големи са и възможностите за концесия на  летища и пристанища.
Според президента, огромен е потенциалът за инвестиции в енергийната област. Диверсификацията на енергийните доставки остава голяма тема за България. "Не искаме да сме зависими само от една тръба", коментира държавният глава и допълни, че инвестициите в енергетиката и енергийната ефективност разкриват големи възможности за стимулиране на малкия и средния бизнес в България.
Президентът представи и предимствата за инвеститорите, които страната ни предлага и с новия Закон за публично-частното партньорство. Само във водния сектор през следващите години се очаква инвестициите да достигнат между 10-12 млрд. лева в  следващите години, изтъкна Росен Плевнелиев. Пред българския президент представителите на лондонското Сити посочиха, че макроикономическата картина на България изглежда "перфектна" - параметрите на бюджетния дефицит са много
добри и страната ни успява да поддържа икономически растеж. Необходими са обаче повече инвестиции за повишаване на производителността на труда и в отрасли с висока добавена стойност. Участниците в бизнес срещата проявиха интерес към възможностите за приватизация на "Българския енергиен холдинг" и Пристанище-Варна, както и от правителствените мерки за насърчаване на малките и средните


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1067