EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Президентът за устойчив и „по-зелен” свят

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Президентът за устойчив и „по-зелен” свят

mail11:45 | 26.09.2012прегледи 323 коментарикоментари 0


“Преди няколко месеца на Конференцията “Рио+20” дадохме заявка за изграждането на “по-зелен” и по-сигурен свят и всички обявихме, че пътят на устойчивото развитие е единствено правилният. Време е да продължим напред и да предприемем конкретни действия”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в рамките на Общия дебат на 67-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Българският държавен глава беше сред първите осем лидери, които се обърнаха към световната общност от трибуната на Общото събрание. Росен Плевнелиев призова също така за конкретни действия по целите за устойчиво развитие от дневния ред на Конференцията „Рио+20”. Те трябва да бъдат включени в рамковата програма на ООН за развитие след 2015 г. и България има готовност да подкрепи дейността на Икономическия и социален съвет на ООН в тази посока. Според президента Плевнелиев, всяка стратегия за икономическо развитие трябва да отчита водещата роля на образованието, като най-добра инвестиция в бъдещето на следващите поколения. Във връзка с това държавният глава приветства назначаването на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за изпълнителен секретар на новата инициатива на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун в областта на образованието. Президентът потвърди и подкрепата на България за кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО.
В словото си президентът беше категоричен, че България ще продължи да подкрепя процеса на разширяване на Европейския съюз със страните от Югоизточна Европа и Западните Балкани. “Убедени сме, че всяка страна от региона трябва да има своето бъдеще в Съюза и това може да стане след като бъдат изпълнени необходимите критерии за членство”, каза Росен Плевнелиев. Той подчерта също така, че изпълнението на националните програми за реформи в рамките на преговорния процес трябва да бъде придружено и от разрешаването на всички въпроси на добросъседските отношения, в съответствие с европейските стандарти. Това ще бъде от полза за всички страни на Балканите, както и за тяхната европейска перспектива, каза Росен Плевнелиев. Той отново припомни, че насърчаването на икономическите връзки между държавите от Югоизточна Европа и реализирането на проектите в областта на транспортната инфраструктура и на енергетиката ще допринесат за развитието на общоевропейските транспортни коридори и ще имат общ позитивен ефект за народите на Балканите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg