EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Президенските избори 2016: Радев води с 1.5% + данни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Президенските избори 2016: Радев води с 1.5% + данни

mail20:00 | 06.11.2016прегледи 3811 коментарикоментари 0


обновявана/

 Днес се провеждат избори за президент и вицепрезидент на Република България, като по избирателни списъци право да гласуват имат 6 834 278 избиратели, съобщи ЦИК. В надпреварата за поста на "Дондуков" 2 са общо 21 кандидат-президентски двойки.

Зaeднo c избopитe за пpeзидeнт и вицeпpeзидeнт щe ce пpoвeдe и нaциoнaлeн peфepeндyм, нa кoйтo гpaждaнитe щe мoгaт дa глacyвaт c “Дa” или c “Нe” в oтгoвop нa cлeднитe въпpocи:
1. Пoдкpeпятe ли нapoднитe пpeдcтaвитeли дa ce избиpaт c мaжopитapнa избиpaтeлнa cиcтeмa c aбcoлютнo мнoзинcтвo в двa тypa?
2. Пoдкpeпятe ли въвeждaнeтo нa зaдължитeлнo глacyвaнe нa избopитe и peфepeндyмитe?
3. Пoдкpeпятe ли гoдишнaтa дъpжaвнa cyбcидия, oтпycкaнa зa финaнcиpaнe нa пoлитичecкитe пapтии и кoaлициитe, дa бъдe eдин лeв зa eдин пoлyчeн дeйcтвитeлeн глac нa пocлeднитe пapлaмeнтapни избopи?

Глacyвaнeтo ce извъpшвa c бялa бюлeтинa, кoятo cъдъpжa тpитe въпpoca и възмoжнитe oтгoвopи – “Дa” и “Нe”, изпиcaни c eднaкъв шpифт cpeщy вceки eдин oт въпpocитe. Глacoпoдaвaтeлят нe e длъжeн дa oтгoвopи нa вcички въпpocи, включeни в бюлeтинaтa зa peфepeндyмa.
Изборният ден започна в 7.00 ч. и приключва в 20.00 ч. На места, където в часа за прекратяване на гласуването има хора пред самата секция, ще се допуска, както и досега, удължаване, но не по-късно от 21.00 ч.

За първи път президентът ще бъде избран със задължителен вот. На три места в страната - в район "Младост" в столицата, в с. Грохотно /Девин/ и в с. Друмево /Шумен/ днес ще се проведат и частични местни избори. Там СИК ще провежда три избора.

Хроника, реакции

В неделя гражданите на България гласуват на президентски избори – ключов тест за популярността на Бойко Борисов, министър-председател на най-бедната държава в Европейския съюз, коментира френската информационна агенция AFP. Кандидатът, който премиерът подкрепя, е Цецка Цачева, и ако тя не успее да спечели вота за висшия държавен пост, то Борисов може да свика предсрочни парламентарни избори в страната. Проучванията на общественото мнение показват, че Цачева, която в момента е председател на парламента, ще изпревари останалите 21 претенденти в надпреварата с около 30 на сто от гласовете. Но кандидатът на намиращите се в опозиция социалисти – ген. Румен Радев, също има големи шансове за спечелването на президентската надпревара. Експертите в София вече предрекоха балотаж.

Към 16.00 часа общият брой на гласувалите български граждани в секциите извън страната е 39 585. Тази информация публикуваха на официалната си страница в социалната мрежа „Фейсбук” от Министерство на външните работи. Най-висока активност има в Република Турция - 14 759, следва Великобритания с 5 741, Испания с 3 823 и Германия с 1 991.
Изборният ден в секциите в Австралия, Китай, Индия и Виетнам приключи, като общият брой на гласувалите там е 353. В Сингапур избирателната секция затвори с 80 гласували български граждани.

Избирателната активност към 17.00 часа е 44, 83 на сто за президентските избори и 39,15 на сто за референдума, съобщиха от ЦИК. Това означава - 3 063 732 гласоподаватели за президент и вицепрезидент и 2 675 768 гласували на референдума. 

Има сигнали от Турция, че пред изборните секции има разкрити пунктове, в които трети лица попълват декларациите за гласуване на българските изселници и им посочват за кого трябва да гласуват. В сигналите се казва още, че в секциите се говори предимно на турски език. Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова потвърди, че има такива сигнали и добави, че решението на ЦИК е да бъдат дадени указания, че в изборните помещения се говори само на български език. „А за тези декларации, отговорността за съдържанието на самата декларация е на самия избирател. Не е правилно друго лице да попълва декларация, за която избирателят носи лична наказателна отговорност. Но извън изборните помещения СИК не може да извършва контрол”, подчерта Нейкова. У нас пък има сигнал, че гражданин е пуснал бюлетината си разтворена в урната, а член на СИК е отворил урната и е сгънал бюлетината му. Нейкова каза, че не може да се вадят бюлетини от урните.

Броят на гласувалите в Турция на изборите за президент и вицепрезидент на България и за националния референдум към 15 часа надхвърли 10 хиляди души.
По неокончателни данни към 14 часа в Истанбул и Бурса бяха гласували 8310 души, в Измир - 3880, в Анкара - над 440. Подадените гласове са главно за президентския вот, съобщи БТА. В тази информация не са включени данните от секциите в тракийския регион.
Продължават опашките пред секцията в квартал Авджълар в Истанбул, където до ранните следобедни часове бяха гласували над 800 души. В квартал Картал правото си на глас упражниха над 500 души.
Изселническите организации осигуриха автобуси. В интервала между 13 и 15 часа обаче желаещите да гласуват се наложи да чакат по 2-3 часа. Заради дългото чакане редица хора се отказаха да гласуват и не упражниха правото си на глас.

От ЦИК съобщиха, че към 17.00 часа най-ниска е избирателна активност в Кърджали, където са отчетени 28,42 %, а най-висока е в София-област - 54,29 %.

Малко след 17 ч. избирателите на Цецка Цачева - по-активни, около 19 ч се чакат инфарктно равни резултати, пише във Фейсбук страницата си он лайн 24 часа.

Според анализатори по часови пояси съотношението на силите между двата основни кандидати - Цачева и Радев, е било следното: До 14 часа преднината на ген. Румен Радев е била между 4 и 8%. След 14 ч., когато вероятно по-възрастните привърженици на БСП вече са гласували, той е водел с около 2% пред Цецка Цачева. Малко след 17 ч. екзит полът на повечето от социологическите агенции, които мерят, е била един процент - с толкова кандидатката на ГЕРБ е изпреварила генерала. Социолозите очакват в последните два часа оспорвана битка за първите две места и дори разлика в полза на единия или другия кандидат с десети от процента.

Ето конкретни данни от финален екзит пол на Алфа Рисърч
Румен Радев - 24,8%
Цецка Цачева: 23,3%

Красимир Каракачанов - 13;5%
Веселин Марешки - 8.3%
Трайчо Трайков - 7%
Пламен Орешарски - 6,9%
Ивайло Калфин - 3,8%

Първи резултатиот "Галъп" за изборите за президент бяха обявени от БНТ: Румен Радев (БСП) 26,7 % Цецка Цачева (ГЕРБ) 22,5%: Красимир Каракачанов (ВМРО-НФСБ-АТАКА) 15% Трайчо Трайков (Реформаторски блок) 6,8% Ивайло Калфин (АБВ) 3,4 % Татяна Дончева (Движение 21 и НДСВ) 1,8% Веселин Марешки (независим) 9,9% Пламен Орешарски (независим) 5,8%

24,03 процента от гласувалите са дали гласа си за Румен Радев, а 23,46% от гласовете получава Цецка Цачева, това показва екзит пол на "Маркет линкс" към 18,30 часа в проучване,

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165