EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предпроектни проучвания за леко метро във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предпроектни проучвания за леко метро във Варна

mail11:05 | 25.06.2021прегледи 907 коментарикоментари 0


Във Варна представиха предпроектните проучвания за изграждане на градска железница (леко метро). Анализите разглеждат различни варианти на изграждане , успоредно с разширението и продължението на бул. „Цар Освободител“ до Летище-Варна и до Индустриална зона-Варна. Проектът е съобразен изцяло с изискванията на ЕС за нови екологични системи за транспорт в градски условия.

„Има етапи, които, при осигурено финансиране, могат да се случат в кратък времеви хоризонт с гарантиран ефект върху трафика. Има и по-дългосрочни етапи, които са свързани с новата икономическа зона, с южното направление, които също подлежат на обсъждане“, коментира кметът Иван Портних. Той допълни, че напълно е реалистично да се започне с първите два етапа – с разширяването на бул. „Цар Освободител“ и успоредно с това с изграждането на участъка на железницата до летището и до новата икономическа зона.

„Бяхме водили разговори с предното правителство за финансиране с европейски средства или с частична държавна подкрепа на този първи етап, както и за включване на проекта за икономическата зона в Плана за възстановяване. Дано тази държавна нагласа продължи да бъде актуална, защото общината не може да реализира самостоятелно подобни мащабни проекти“, каза кметът.

Разработката предвижда 7 участъка на трасето на железницата, на които е направен подробен анализ на възможностите за реализация на скоростен екологичен транспорт.

В предпроектното проучване са представени и общи сведения за леките градски железници в Европа и по света, за градове, които са близки по население и натовареност на транспортната система до Варна – от Германия, Белгия, Дания, Нидерландия, САЩ./ Дарик


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg