EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предприемачеството - най-хубавата работа на света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предприемачеството - най-хубавата работа на света

mail10:10 | 19.04.2012прегледи 1877 коментарикоментари 1


Христо Попов е завършил магистратура по Международни икономически отношения в София и магистратура по Бизнес администрация в Кеймбридж, (Великобритания). Притежава образователни степени от Harvard Business School, London Business School, Сингапур, Чикаго и др. Занимава се повече от 17 години с продажби, маркетинг и мениджмънт. Попов е член на Scenario Planning Team в Shell International; оперативен директор в Shell Bulgaria; генерален Мениджър в Shell Taiwan, оперативен директор Бизнес развитие SAB Mille и генерален мениджър Inter snack Bulgaria.
Основател на 31 компании в сферата на търговията, бързо-оборотните стоки, недвижимите имоти, интернет търговия и др. През последните 10 години е осъществил над 90 сделки с недвижими имоти, управлявал е 8 сливания и е извършил 3 успешни продажби на компании.

Г-н Попов вие занимавате с много дейности в различни сфери -недвижимите имоти, интернет търговия, бързооборотни стоки и др. Къде обаче се чувствате най-силен и каква е формулата на успеха ?

След доста време работа в големи фирми в различни части на света разбрах, че “сърцето” ми е в това да бъда предприемач. В момента работим по проект, които има за цел да промени отношението на хората към храненето и здравето им. Считаме, че това, което доста от големите фирми от хранителната индустрия правят, е престъпление, мотивирано от жаждата за печалба на всяка цена. Правим хранителни продукти и напитки, които да спомагат за израждането на печеливш бизнес, но в същото време да са полезни и да говорят честно и открито към всички, към които са насочени. Искаме да проверим дали здравият разум може да надделее над лошите навици и страсти, които мнoгoто пари за реклама зад големите марки са насадили. Каузата, за която целият екип работи, ни дава много силна и положителна енергия.

Кое е нещото, което харесвате най-много в работата си?

Предприемачеството е най-хубавата работа на света. То дава възможност да създаваш нови неща и да оставиш следа след себе си. Много повече, отколкото дори и на най-високата позиция в голяма фирма. Там повечето служители имат основно газ и спирачка. В предприемачеството кормилото е най-често използвано.
Считам, че единственият вариант човек да е щастлив със това, което прави и да не го уморява, е да не прави разлика между “work and play”. Тогава той не дели живота си на работа и почивка, а изпитва еднакво удовлетворение и от двете. Предприемачеството също развива почти всички човешки умение – от креативност, то работа с цифри, от умение за общуване с хора, до работа с машини и производство. Не се сещам за друга човешка активност, която да е толкова мнoгoслойна и разнообразна. Това е много мотивиращо - носи чувство за развитие, напредък и удовлетворение.

Какви са предизвикателствата пред българския бизнес днес?
За съжаление, предизвикателствата са повече от преимуществата и “улесненията”. А в същото време, това трябва да е абсолютен приоритет на правителството, защото само това може да води България към по-добро икономическо бъдеще. Мисля, че правителството трябва да изгражда паметник на всеки човек, който не го е страх да мечтае, създава свой бизнес и открива нови работни места в България.
Плаши ме липсата на мащаб и амбиция при предприемачите, краткосрочното мислене и липсата на визия, консерватизма, пасивността и лицемерието на банките, изключително ниската продуктивност и липса на трудови навици във повечето хора. Почти няма ден, в които да не чуем, че някои или напуска или се замисля да напусне България. И това често са много кадърни хора. Не вярвам, че един успешен бизнес трябва да зависи от държавата или правителството, но излиза, че има процеси, които са отговорност на държавата и те са определящи за самочувствието и желанието за инвестиции на предприемачите.

Защо приехте поканата за участие в CEO Conference 2012?

Откритото споделяне на проблеми и успехи не е присъщо на нас българите. А считам, че откровени разговори, без политическа или егоистична мотивация, могат да помогнат много на и без това малкото и обезкуражено бизнес общество в България. Преживял сам доста - и успехи, и неуспехи - и мисля, че опитът ми би могъл да е от полза, особено за по-младите. Искам също да придобия по-добро усещане за настроенията и плановете на младите бизнес хора в страната.

С какво подобно събитие е полезно на българския бизнес?
На този отговор ще мога да дам отговор след събитието.
 

--------------------------------------- Повече информация за CEO Conference, както и за останалите участниците в отделните дискусии, можете да видите на сайта на събитието: http://ceoconference.eu/. Организатор е фирма Web and Events.

 Б.р. Интервюто е направено от CEO Conference, чийто медиен партньор е EconomyNews.bg. Редакцията няма отношение към авторството на материала.


 


 
Коментари
 
Plamen Dimov - 19-04-2012 г. 22:26:48

Здравейте Уважаема Редакция, Не мога да разбера как може да публикувате интервю с мениджър с три фалирали проекта в България - Микс Експрес -логистичен партньор на Шел - фалирала фирма ,магазини Фамилия - фалирала фирма , Интерснак България - натрупал загуби за над 20 мил. лева под негово управление . По неуспешен мениджър не знам дали бихте намерили за интервю. Поздрави Пламен Димов

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg