EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предложения преди второ четене на КСО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предложения преди второ четене на КСО

mail15:25 | 17.07.2015прегледи 1744 коментарикоментари 0


Между първо и второ четене на промени в Кодекса за социално осигуряване депутатите от временната парламентарна комисия за частните пенсионни фондове внасят пакет предложения за промени в Кодекса, съобщи председателят на временната комисия Корнелия Нинова, като отбеляза, че предложенията са подписани от всички членове на комисията, които са от различни парламентарни групи.
Какво предлагат депутатите?
Техните предложение са ориентирани към интереса на хората, родени след 1959 г., чиито пари се управляват от частните пенсионни фондове.
Предлага се доходността на фондовете да се обявява на всяко тримесечие, вместо както е сега - един път годишно, до края на март.
Друго предложение настоява за повече средства в партидите, като това може да се постигне с намаляване на таксите, които фондовете събират. "Досега фондовете събират три такси. Едната е на всяка осигурителна вноска до 5 процента. Предлагаме на всяка една осигурителна вноска да има намаление, което сме разпределили в години, и в крайна сметка става 3.75 процента", обясни Нинова. Втората такса е т.нар. инвестиционна такса, която сега е до 1 процент, а депутатите предлагат да бъде намалена поетапно в годините и да стане до 0.75 процента. Третата такса е 20 лв. при прехвърляне на вноската от един фонд в друг. Депутатите от комисията предлагат тази такса да отпадне.
Депутатите предлагат разширяване на обхвата на понятието "свързани лица", с което да се ограничат възможностите за злоупотреби между фондовете и инвестиции в свързани с тях фирми.
Друго предложение предлага дружествата, които имат купени акции от пенсионните фондове, да не могат да прокарват решения, които са в ущърб на миноритарните участници.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg