EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предимствата да си извън еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предимствата да си извън еврозоната

mail13:40 | 14.07.2010прегледи 651 коментарикоментари 0


По времето, когато еврозоната се бори с фискалната криза на южната си периферия, северните й съседи Швеция и Норвегия уверено напредват по пътя на икономическото възстановяване, което укрепва позициите им пред обсаденото от негативизъм евро, пише днес The Wall Street Journal.
Шведската крона се покачи с 8 % спрямо единната европейска валута през тази година след като инвеститорите се уплашиха, че фискалните неволи на Гърция може да се разпрострат към други държави от еврозоната като Португалия, Ирландия и Италия. Напредъкът на Норвегия спрямо еврото през тази година е в рамките на 4.1%.
Норвегия и Швеция вече избегнаха банковата и фискалната кризи, завладели други части от Европа. Базираната на износа шведска икономика успява да се възползва от обрата при световната търговия. Норвегия разчита на позициите си на един от най- големите в света износител на нефт, за да задържи икономическия ръст на фискалните си позиции.
С нарастващите държавни дългове в САЩ и еврозоната, инвеститорите все по- често изразяват притесненията си около долара и еврото и търсят алтернативи, които включват и скандинавските валути, отбелязват анализаторите.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg