EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Предимства на отоплението с пелети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Предимства на отоплението с пелети

mail11:10 | 07.10.2011прегледи 5552 коментарикоментари 0


Алтернативните източници на енергия, и в частност биомасата, добиват все по-голяма популярност през последните години, посочва в статия в. „Марица”. У нас вече има около 30 производители на гориво от дървесна биомаса под формата най-вече на пелети, които изнасят продуктите си в Италия, Испания, Австрия и др. Темата за “зеленото отопление” и чистия въздух в градовете беше водеща и за 67-ия международен технически панаир, в рамките на който беше проведен Ден на зелената енергия.
Според направените изчисления от хасковската фирма за производство на котли и горива от биомаса “Ерато”, отоплението с пелети е по-евтино от електроенергията, природния газ и дизеловото гориво и е съизмеримо с цената на кафявите въглища. За жилище от 80 квадрата разходите за отопление за един месец с дървесни пелети излиза около 228 лв. Средно 220 лв. струва отоплението на същото жилище с кафяви въглища, около 306 лв. с природен газ, 507 лв. с електроенергия и 556 лв. с дизелово гориво. Между 145 и 183 лв. месечно пък са дървата за огрев и брикетите за средноголямо жилище. Единственият начин за намаляване замърсяването на околната среда и достигане до т.нар. “нулев парников ефект” баче е използването на отпадна дървесна биомаса за енергийни цели. иомасата е органична материя с растителен или животински произход. За отоплителни инсталации освен дървесните пелети се използват също енергийни трески (надробено дърво от отпадна дървесина, капаци и целулоза), костилки от плодове, дървесни стърготини, чипс и др. ”Най-коректно е пелетите да се продават на тон, защото така добиваш най-реална представа какво купуваш. ного важна също е и тяхната влажност, която определя калоричността на това гориво”, заяви пред “Марица” Калин Игнатов, управител на фирма за инсталации за компактиране “К.А. Технолоджи”. Игнатов обясни, че най-добре горят пелетите с до 20 процента влага, а продуктите с над 40 на сто влага са нискокалорични.
“Пелетното гориво е от биомаса, произведено след компактиране на дървесина, която е раздробена и изсушена по подходящ начин. За да се получат пелети, трябва да имаме стърготини или чипс (трески), раздробени и изсушени до 12-14 процента. След това те се компактират с преси и се получават пелетите, които са най-калорични и най-добри енергоносители. ри тях концентрацията на енергия е най-голяма и с най-малък обем материал се получава най-високо топлоотдаване и най-бързо загряване, комфортът е най-голям”, разказа специалистът. ената на пелетите варира в зависимост от сезона и от търсенето. През лятото тя е около 260-280 лв. за тон без ДДС от производител, през зимата достига 350 лв. без ДДС. Всеки търговец слага надценка в зависимост от това каква допълнителна услуга предлага - доставка до клиента, товарене, складиране, какви разфасовки предлага. Цената при търговеца е от порядъка на 20-30 процента по-висока. Треските, в зависимост от влагата и размера, варират между 100 и 200 лв. на тон без ДДС от производител. При тях не е развит пазарът с дистрибуция и обикновено клиентите се снабдяват директно от производителя. “Може би се спекулира с това, че пелетите са прекалено евтино гориво. То е интересно гориво, струва си, екологично е, комфортът при отопление с пелети е голям”, обясни Игнатов. ма различни видове пелети в зависимост от суровината. Суровината определя качеството на пелета. Най-качествени и чисти са пелетите от дърво, без кора, т.нар. дървесни трици, които се получават от обработка на дърво при производство на мебели, дограми и др. Напоследък расте интересът към пелети от селскостопанска биомаса - основно слама и слънчогледова люспа. Те са алтернатива на дървесните, но все още горивните инсталации масово не са пригодени за такъв вид пелети. елетите също се използват и за храна на животни. Правят се пелети от люцерна за храна на преживните животни. Пелети от слама пък се използват за постелки на домашните любимци. В България вече имаме богат опит главно с пелети от дърво, от стърготини или надробено дърво, пелети от слънчогледова люспа, която се отделя при преработка на слънчоглед за олио или за производство на ядки, и пелети от слама, които се използват като гориво или за постелки на животните. Тази технология обаче е сравнително млада и понеже самият материал, който се използва за пелетиране, е много разнороден и непредвидим, винаги изникват някакви проблеми. Човек трябва да бъде много прецизен при планиране и започване на такъв бизнес и да се консултира със специалисти”, разказа Игнатов. Той обясни, че в България вече започват да се търсят пелети, но в момента основното търсене е в Италия и производителите изнасят основна част от продукцията си (между 50 и 80 процента) там. Останалото е за местния пазар, но то се оказва недостатъчно,
за да задоволи нуждите на родните клиенти. През зимата почти винаги се получава недостиг на пелети и тогава хората са принудени да ги купуват на много по-високи цени например от строителните хипермаркети. И тогава се опорочава идеята за евтиното гориво. Трябва клиентите да си направят организация и да си закупят горивото през лятото на нормални цени. През зимата, когато няма пелети, хората, купувайки ги на високи цени, се разочароват и започват да опровергават това мнение, налагано от производителите на пелети и на котли, че пелетите са много евтино гориво.”
Инсталациите за изгаряне на пелети са с различна степен на автоматизация на подаване на горивото, от което зависи и цената. Най-скъпите котли са със система за автоматично почистване на камерата, което е един от основните проблеми при този вид гориво. Пелетите, които имат примеси от кора, при изгарянето си освобождават голямо количество пепел и шлака, които задръстват горивната система. Затова при покупка на пелети трябва да се търсят продукти с ниско съдържание на пепел след изгарянето. Този параметър винаги се оказва при продажба върху опаковката.
На пазара се предлагат основно български, австрийски и италиански горивни камери. Цената на по-простите системи е от 1000 до 5000 лв. Котлите, които горят чипс, са по-скъпи, защото там са необходими по-големи обеми. Те достигат до 10 хил. лв. Самото гориво е по-евтино, но логистиката е скъпа. Чипсът е подходящ за промишлени инсталации, за по-големи къщи, магазини, сервизи.
Котелът DakonERA с горелка от серията Erato GP на фирма “Ерато” спечели златния медал на тазгодишния Есенен панаир. Тези котли са предназначени за оползотворяване на твърдо гориво - биомаса, под формата на дървесни пелети. Служат за отопление в системи с локално топлоснабдяване, а също така и за подгряване на битова гореща вода. Системата притежава патент за следене и контрол на налягането в горивната камера, посредством специални температурни стикери с течни кристали. Така клиентът лесно може да се ориентира кога трябва да почиства горелката, топлообменника или комина си.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160