EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преглед на печата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата

mail08:10 | 07.10.2014прегледи 747 коментарикоментари 0


Повечето днешни вестници излизат с карта на България, на която са представени резултатите от изборите по многомандатни райони.

26 са за ГЕРБ, в пет на първо място е ДПС. За първи път БСП няма спечелен областен град, отбелязва "24 часа".

"ГЕРБ и ДПС си поделиха мандатите, БСП остана капо, паднаха червените бастиони в Северозапада", пише "Монитор" в заглавие на първа страница.

На първа страница "Дума" коментира най-ниския резултат на БСП за 25 години преход и извежда въпросите "Кой е виновен?" и "Какво да се прави?". По втория въпрос, според "Дума" прегръдката на Борисов е по-опасна и от целувката на Местан.

"Народът в акция "Пренареждане на листите", "Феноменът 15/15 стана 9/9 при преференциалния вот" - тези заглавия в "Монитор" и "24 часа" насочват вниманието към другата основна тема около изборите - кой как е използвал преференциите.

"Преференциите яко разбъркаха листите", пише "Труд" - последните при ГЕРБ и БСП в Търново скочиха на вторите места, Кадиев влиза в парламента с 18 на сто подкрепа от левицата в района си в София.

"Кадиев депутат напук на БСП, Кутев изпада", отбелязва "Стандарт".

"Преференцията проби и в най-дисциплинираните партии", констатира "Капитал дейли".

"ГЕРБ с феномен 9/9 в Добрич, Благоевград, Хасково, Пазарджик и Пловдив-област, обобщава "24 часа" и допълва, че всеки трети избирател е посочил предпочитан кандидат.

Най-много преференции са ползвали избирателите на реформаторите, отбелязва "Преса".

"Българите се научиха да гласуват за личности, но партиите като че ли не са готови някой друг да им разбърква листите", пише в коментар на "Труд" и се прогнозира, че следващият парламент може да изхвърли преференциите от Изборния кодекс.

Третата основна тема на вестниците днес - "А сега накъде?":

"Дума", "Телеграф", "Капитал дейли" и "Новинар" излизат със сходни заглавия на първите си страници, че ГЕРБ ще се опита да направи правителство на малцинството.
"Победителят с три варианта - кабинет на малцинството, коалиция или нов вот", пише "Стандарт" и отбелязва в заглавие, че сред реформаторите има съгласни Борисов да е премиер.

Според вестник "Сега" ГЕРБ ще се опита да наложи Борисов за премиер. "Стабилна коалиция може да има само с БСП или ДПС, но спечелилите изборите не желаят да се обвързват публично с тях", пише "Сега". Заглавието на коментара на страницата "Наблюдател" е: "Бойко спечели с много, но за кратко".

Под заглавие "Правителство на Борисов и писмена подкрепа по важни теми" "24 часа" цитира Цветан Цветанов от ГЕРБ и допълва, че подобен документ ще бъде представен на консултациите за съставяне на правителство

"Преса" съобщава на първа страница, че пред вестника Бойко Борисов е обявил готовността си да сформира кабинет на малцинството със споделена отговорност. "Може да даде министерства и на други партии срещу парламентарна подкрепа", пише в подзаглавието.

В заключение - два коментара:

"Избори до дупка ще са окончателен срив на представителната демокрация" - мнение на политолога Борис Попиванов в "Монитор" и "Политиците да се смирят, иначе ще ги усмири народът" - предупреждение на експерта по изборите Михаил Константинов в интервю за "Труд"./БНР 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg