EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преглед на печата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата

mail12:05 | 30.12.2013прегледи 1104 коментарикоментари 0


Клони ли към залез ГЕРБ, идва ли краят на правителството, ще има ли нови предсрочни избори, ще се задълбочат ли бежанската вълна и емиграцията на българи в чужбина - на тези въпроси дава отговор в интервюто си за "24 часа" проф. Николай Михайлов. "Протестът е събирателен образ на 2013. Реформаторите са без лидер, идеология и власт, не излъчват смисъл. ГЕРБ е в абстиненция. Парламентарният им дебют на опозиция е катастрофа, мащабен групов анекдот. Българският либерален елит желае да управлява, но не може. Преходът произведе капризна либерална номенклатура. Комплексът за морално, интелектуално и даже естетическо превъзходство болшевизира българските либерали. Липсата на съгласие по основни национални приоритети е резултат на политическия инфантилизъм на омагьосания посткомунистически човек. Олигархията процъфтява на инфантилен терен."
Тревожна, трескава, трънлива, турбулентна, но и трепетно триумфална - 2013 г. изтича като радиоактивна вода от АЕЦ "Фокушима" в океана на времето и пространството - така определя отиващата си година Владислав Апостолов в своя анализ за "Труд". Една прекалено смешна година, в която шегите с комични назначения и пародийни решения на новата власт отприщиха креативен народен хумор.
"Стандарт" резюмира: "2013 - какво се случи?" В 2013-а България получи оставката, която не очакваше, а не й дадоха онази, която чакаше. В парламента е все така топло, приятно и няма празни места. Макар и привидно там нещата да висят на косъм, ситуацията е стабилна. В родината ни през тези дванадесет месеца гърмяха бомби, без да има война, погребвахме невинни заради лудостта по шосетата, мъката не ни отмина. Глупостта също не ни изостави. Остана си наш спътник през цялата година. Не станахме Швейцария, както планирахме, но това не попречи на десетки хиляди да тръгнат да търсят своята Швейцария. Дано я намерят. Жалко обаче, че няма да е тук.
През последните 20 години цветът на нацията ни се разпиля по света. Тази и Другата България станаха метафори на разделението между българите по линията на благосъстоянието. Само когато съберем хората от тези две части на страната си, може да се получи печеливша комбинация, твърди анализът на "Преса".
Като "Годината на КОНТРАстите" вижда 2013 "Дума". Коледно-новогодишните празници са добър повод за равносметка и, уви, за не толкова радостни мисли. Улиците на големите градове са задъхани и лъскави. Нищо, че за първа година София остана без традиционната украса. Отива си още една година. И както винаги, политическите наблюдатели се надпреварват в оценките си за нея. Годината на бунтовете на малките хора и игрите на Големите. Годината на поредното Ново начало и на разбитите илюзии. Годината, в която отново се питаме и търсим отговор на въпроса в какво общество живеем. В някакво никакво такова...

ПРЕДНОВОГОДИШНИ ПОВОДИ ЗА РАЗМИСЪЛ

Зимата за семейството на безработния Здравко Атанасов от шуменското село Златна нива, който намери портмоне на пътя в Каспичан и без да го отвори, го занесе в полицията, е време през което семейството живее на кредит - изплащат дълг от 1200 лв. по 33 лв. на месец. Парите са взети за закупуване на резачка за дърва, за още една печка на твърдо гориво, за нови обувки на двамата синове - ученици, и за специален дюшек за бащата на Здравко, необходим му след прекарания инсулт. Според 47-годишния мъж чуждото не му носи късмет, затова и с жена си Мергюл изобщо не се замислили какво да правят с намерената вещ, уточнява "24 часа".
Главният прокурор Сотир Цацаров пуска спецекип от обвинители и агенти на ДАНС по следите на продажни магистрати, съобщава на първа страница "Труд". Трима представители на държавното обвинение и служители от отдел "Противодействие на корупцията в съдебната система" на Агенцията по сигурността поемат делата срещу хората с тоги, които са погазили закона. Спецекипът е базиран извън Съдебната палата от октомври и е подчинен само на главния и на софийския градски прокурор. Към него след Нова година ще се присъединят и трима следователи.
Сред първите "клиенти" на новото спецзвено ще са бившият съдия Петър Сантиров - обвинен, че е посредничил за 20 000 евро рушвет, бившата шефката на Административния съд във Варна Анелия Цветкова - поискала 90 000 лв., за да реши 4 търговски дела, следователят Боян Боянов - откраднал имот, като задигнал нотариалния акт при огледа на трупа на собственика, бившият прокурор по САПАРД Стойчо Ненков - възпрепятствал правосъдието, и др.
"Не крия, че гледам на спецзвеното като на модел, който следва да докаже своята ефективност", коментира Цацаров.

ПОЛИТИКА В ПРАЗНИЧНО ВРЕМЕ

"Петнадесетгодишното ми присъствие във властта - ме уморява", признава Бойко Борисов. За него оздравяването на ГЕРБ е личен приоритет, подчертава "24 часа". През февруари се подготвя промяна на устава на партията, която ще позволи броят на зам.-председателите да се увеличи на трима и в Изпълнителната комисия да влязат нови лица. "Всеки има своя зенит и своя предел. Няма вечни хора или вечни имена", обобщава бившият премиер.
"Никога не съм демонстрирал лукс - всеки трети българин е бил на екскурзия във Венеция", заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров, коментирайки своите снимки от скъпи хотели в чужбина. По думите му пурите и уискито не били лукс, можело да се видят във всяка селска кръчма. Пътуването до Куба в началото на декември Сидеров и колегите му от партията платили с лични средства. Той самият живеел под наем, а всеки месец дарявал на хора в нужда от заплатата си като депутат, цитира думите му "24 часа".
Пет партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес. Това показва последното проучване на Института за модерна политика. Място в пленарната зала анкетираните отреждат на БСП (21,2%), ГЕРБ (21%), "България без цензура" (5%), ДПС и Реформаторския блок с по (4,8%), пише "Стандарт".
Клишета, диалект и чиновническо говорене. С това се характеризира езикът на българския политик, показват резултатите от изследване, проведено от езиковеди на Софийския университет, цитирано от "Преса".
9 КПП-та ще има на площад "Княз Александър I" за празничния концерт в новогодишната нощ. Това съобщи пред "Монитор" шефът на дирекцията по реда и сигурността към Столична община Красимир Димитров. През пунктовете няма да се допускат пияни или дрогирани хора, както и такива, които носят ножове, огнестрелни оръжия и стъклени бутилки. До 2 хил. лева глоба грозят хората, които в новогодишната нощ решат да стрелят с пистолети. Санкциите ще са и за купонджиите, които използват професионална пиротехника от висок клас, без това да е съгласувано предварително с общината. От полицията апелират хората, които видят подобни нередности да сигнализират.

БЪЛГАРИЯ - ЕС

С две коренно противоположни проучвания на нагласите на британците към имигрантите от България и Румъния осъмна Албионът вчера, пише "Телеграф". Според анализ на института lpsos MORI, публикуван в "Гардиън", 68% от поданиците на кралицата ще са доволни да приемат граждани от двете източноевропейски страни, които знаят английски, имат работа, плащат си данъците и се интегрират в местната общност. Същевременно "Дейли телеграф" огласи друго проучване с коренно противоположни резултати. Според него 72% от анкетираните британци смятат, че Лондон трябва да продължи досегашната си политика на затворен пазар за българи и румънци, дори и с риск да наруши европейското законодателство. БТА 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg