EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Преглед на печата - 21 октомври

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на печата - 21 октомври

mail08:35 | 21.10.2013прегледи 708 коментарикоментари 0


За 11 години съществуване пенсионните фондове, на които се разчита да осигурят по-високите пенсии на родените след 1959-а година, са събрали повече пари от такси и удръжки, отколкото са спечелили от инвестициите на осигуровките на българите. Това става ясно от отчетите им в Комисията за финансов надзор през годините, пише по темата вестник Сега.

С 50 900 души ще намалее средногодишният брой на осигурените българи през 2014-а година. Това е заложено в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина. В същото време се очаква приходите от осигурителни вноски да бъдат със 136 милиона лева повече, но не е ясно как ще бъдат събирани тези постъпления, след като осигурените са по-малко, съобщава вестник Преса.

Да се върне практиката при всяко посещение на лекар в доболничната помощ пациентът да плаща потребителска такса от 1% от минималната работна заплата, а за ден болничен престой - 2%. На извънредния събор на БЛС делегатите приеха и общопрактикуващите лекари да имат 8-часов работен ден, а не да са 24 часа на разположение, посочва Дума.

Управляващите вече са готови с два от финансовите си планове за догодина - в здравеопазването и в социалната сфера. От тях става ясно, че болниците отново няма да получат толкова, колкото са изхарчили. А пенсиите ще се вдигнат с малко, като допълнителните приходи ще дойдат основно от бизнеса, отбелязва Капитал Дейли.

В България има поне 400 000 лоши длъжници. Този извод може да се направи от данните на Камарата на частните съдебни изпълнители. Статистиката показва, че в момента при тях има 600 000 дела, като има фирми, срещу които са заведени над 100, съобщава Труд.

Лихвите по кредитите вече са на нивата отпреди кризата, показва статистиката на БНБ. Въпреки това интерес към тегленето на заеми вече няма, информира 24 часа.

Държавни ведомства дължат милиони левове за такса смет за имотите си в София. Най-много има да дава Министерството на правосъдието. През годините то е натрупало задължения за такса смет за над 5 милиона лева. Около 5 милиона лева дължи и общината сама на себе си, посочва Труд.

Двойно по-скъпа Гражданска отговорност плащат шофьорите, които са предизвикали катастрофа на пътя. 7 от общо 17 застрахователни компании, които работят на пазара у нас, вече определят сумите според това дали водачът е причинил инцидент, или не, информира Монитор. Според вестника оскъпяването може да бъде от 5 до 150%.

Строителна полиция да следи за нарушения при вдигането на сгради, Новият орган може да бъде създаден с промяна на устройствения правилник на Дирекцията за национален и строителен надзор. Това заявява пред Стандарт новият началник на ведомството Николай Христов.

До няколко дни Европейският съюз ще отпусне пари на България за бежанците, но го прави с едно наум - притеснява се за усвояването им, посочва в публикация вестник Сега, като цитира интервю на еврокомисар Кристалина Георгиева пред БНР.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039