EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Преглед на българския & чуждия печат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преглед на българския & чуждия печат

mail10:24 | 18.06.2015прегледи 1831 коментарикоментари 0


Стандарт информира на първа страница, че тарифата за така наречените професионални протестиращи е 20 лева на ден. Вестникът се позовава на данните от жители на столичния квартал "Орландовци", където от няколко дни има вълнения между роми и българи.

"Различията в гетата и другите квартали пораждат конфликти", казва неврологът проф. Димитър Чавдаров в интервю за Монитор и подчертава, че груповото насилие се вдъхновява и ръководи от най-социализираните и интелигентни личности.

Дума излиза със заглавие на първа страница: "ДПС поиска изцяло мажоритарен вот".

В интервю за 24 часа заместник-председателят на народното събрание Димитър Главчев от ГЕРБ не изключва това предложение да бъде прието и предупреждава че при изцяло мажоритарен вот ще е много по-лесно да се купува депутат.

"Заради бежанската вълна, Европа вдига стени и затваря граници", съобщава от първа страница вестник Сега. Изданието посочва, че Българският хелзинкски комитет критикува тези мерки с конкретни случаи у нас.

"Отпуските вече няма да горят", е водещото заглавие на 24 часа. Изданието припомня, че днес депутатите от социалната комисия ще обсъждат, на второ четене, промените в Кодекса на труда.

"Край с парите на калпак в науката", пише Стандарт. Министреството на образованието е готово с правилник, който изисква реална научно-изследователска дейност, за да бъде финансирана дейността им.

Капитал дейли обявява за фаворит за поста управител на БНБ Димитър Радев, номиниран от ГЕРБ, и цитира представители на ДПС и БСП, заявили, че ще гласуват за Радев.

"Спират помощите за малолетните родители", съобщава Земя по повод приетите на първо четене промени в Закона за семейни помощи за деца.

Според водещото заглавие на Труд, от следващата година ще запазваме час при личния си лекар онлайн. Това е обещал министърът на здравеопазването Петър Москов, според когото за добрите лични лекари ще има стимули до десет хиляди лева годишно.

Новинар отпечатва интервюто на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева в БНТ, в което тя обещава нови плажове догодина и добавя, че с европарите от новия програмен период ще доизградим необходимата екоинфраструктура.

Бившият член на Централната избирателна комисия, проф. Красимир Калинов, публикува в Труд гледната си точка за референдума наесен със заглавие: "Измамата с референдума". Според Калинов допитването е опит да се отклони вниманието от важните въпроси на местните власти.

Вестник Сега също помества анализ по темата, в който се отбелязват успешни референдуми у нас, но проведени по теми от местното управление.

Телеграф съобщава за решение на Върховния административен съд за отмяна на заповедта на екоминистър Василева за спиране действието на общия градоустройствен план на Царево. Това означава, че, въпреки протестите на еколозите, ще може да се строи в районите на парк Странджа, попадащи в територията на общината.

Преса излиза с водещо заглавие "Българско сирене е сред най-вкусните в Европа". Вестникът се позовава на британския "Телеграф", в който се има пред вид зеленото сирене от тетевенското село Черни Вит. Продукт - забранен за масово производство и търговия, защото се прави от непастьоризирано мляко.

Преглед на чуждестранния печат

Според гръцкия вестник Катимерини, не се очаква съществен напредък в преговорите между Гърция и кредиторите й на днешната среща на финансовите министри в Люксембург, въпреки краткия телефонен разговор между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиера Алексис Ципрас снощи.

Излизането на Гърция от еврозоната ще е трагедия за Европа, пише Гардиън в редакционна статия, посветена на преговорите. Изданието отбелязва, че отказът от част от дълга е единственият начин да се избегне негативен развой за Европа. Гръцката централна банка си играе с огъня, гласи заглавието на коментарна статия в Дейли телеграф, посветена на вчерашния доклад на управителя на гръцката централна банка пред гръцкия парламент. Германският вестник Билд съобщава, че финансовите министри на Германия, Белгия, Литва и Словения са упражнили натиск върху Гърция да спазва съществуващите си ангажименти за реформи, за да получи отблокиране на помощта от международните кредитори. Ръководителят на германската централна банка Йенс Вайдман заявява в интервю, публикувано в три европейски вестника - френския Еко, италианския Стампа и испанския Мундо, че сега на ход е Гърция като спази споразуменията и покаже отговорен подход.

БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg