EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Прага - третият най-богат регион в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Прага - третият най-богат регион в ЕС

mail15:40 | 18.03.2021прегледи 1272 коментарикоментари 0


През 2019 година по отношение на икономическите показатели на глава от населението Прага беше третият най-богат регион в Европейския съюз, соред доклад, публикуван от Евростат. Чешката столица се представя по-добре от Братислава, Виена и Стокхолм. Евростат сравнява 281 региона на Европейския съюз според БВП спрямо средния за ЕС.

Статистиката се основава на преизчисляване на БВП според покупателната способност, като по този начин се вземат предвид местните цени на стоките и услугите. Водещите региони в класацията за регионален БВП на глава от населението през 2019 г., след Люксембург (260% от средния за ЕС), са Южният (240%) в Ирландия, Прага (205%), Брюксел в Белгия и Източният и Мидланд в Ирландия ( и 202%), както и Хамбург (195%) в Германия.

Какво обяснява високия рейтинг на Люксембург? Според Евростат „високият приток на работници, пътуващи до работното място“, заедно с активите на мултинационални компании с местоживеене във Великото херцогство, са отговорни за този ефект. Люксембург също се нарежда на трето място по производителност, с БВП на заето лице от 136 600 евро, зад южните и източните региони на Ирландия.

Високият БВП на глава от населението в тези региони може да бъде обяснен отчасти с висок приток на работници, пътуващи до работното място (Люксембург, Прага, Брюксел и Хамбург) или с големите капиталови активи, притежавани от някои мултинационални компании с местоживеене в регионите (Южен и Източен и Мидланд в Ирландия ).

източник:praguemorning.cz


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg