EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Правят рейтинг на дефицитни професии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Правят рейтинг на дефицитни професии

mail15:05 | 12.04.2017прегледи 876 коментарикоментари 0


Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) започна изпълнението на проект,  финансиран от Европейския социален фонд чрез  ОП РЧР 2014-2020 г., чиято основна цел  е да набележи мерки за решаване на един от основните проблеми на пазара на труда през последните  години – дисбалансът между търсенето на квалифицирана работна сила в ключови за развитието на българската икономика сектори и предлагането на човешки ресурси със съответната квалификация.

Идентифицираните сектори, които обхваща пилотно проекта са: машиностроене и металообработване, електротехника и електроника, медицина и услуги за красота и здраве, транспорт и спедиция.

Васил Велев, председател на УС на АИКБ посочи, че обявените работни места средногодишно са два пъти повече от регистрираните безработни с квалификация. Това са част от причините подобен проект да се реализира, като избраните сектори са структуроопределящи за българската икономика. „Мехатрониката дава най-голям дял от нашия износ – 19%, а над 50 % от БВП се формира чрез износа, каза Васил Велев. „Недостигът в този бранш се оценява на над 17 000 души“, допълни той. Сходна е ситуацията и в здравеопазването, където недостигът на лекари е над 5 000, а на медицински сестри над 11 000.

Д-р Милена Ангелова, ръководител на проекта обяви, че ще се разработи електронна платформа за изчисляване рейтинга на професиите, която ще бъде предоставена на МТСП за управление.  „В един бранш имаме над 200 професии“, посочи д-р Ангелова. „С тясното съдействие на браншовите и синдикални федерации в тези четири бранша сме ранжирали 10-те най-важни професии, а от тях избрахме  четирите, които са ключови за конкурентоспособността на бранша“, допълни тя:

За бранш „Машиностроене“ - Машини и системи с ЦПУ, Стругар, Заварчик, Машинен инженер (недостиг има основно за длъжността Инженер -конструктор);

За бранш „Електротехника и електроника“ – Инженер, Електротехник, Техник на електронна техника и Машинен оператор;

За бранш „Транспорт и спедиция“ - Спедиция и логистика, Шофьор, товарен/тежкотоварен автомобил, Машинист, Пилот;

За бранш „Медицина и услуги за красота и здраве“ – Лекар, Медицинска сестра, Акушер, Лаборант.

Дейностите по проекта, който АИКБ предстои да реализира до края на 2018 г.

Продължителността на проекта е 24 месеца, а отпуснатата безвъзмездна финансова помощ в размер на 2 324 300.00 лева.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg