EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Правителствената информационна служба затруднява медиите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Правителствената информационна служба затруднява медиите

mail15:17 | 17.09.2013прегледи 382 коментарикоментари 0


Правителствената информационна служба затруднява работата на медиите, като ги запознава с програмата на министър-председателя Пламен Орешарски в последния момент. Ресорни репортери коментираха пред Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България), че практиката, въведена от настоящото правителство, е без прецедент в дългогодишната им работа с различни кабинети.
В последния работен ден от миналата седмица, например, медиите получиха покана да отразят срещата на премиера с председателят на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода, в 14.00ч. Самата среща бе с начален час 14:30ч, а в съобщението се уточняваше, че журналисти ще бъдат допускани в сградата до 14:20ч. Този случай далеч не е изключение – от месеци журналистите научават за срещите на премиера, на които са поканени, минути или най-много няколко часа преди началото им.
Репортерите гадаят доколко тази практика е свързана с антиправителствените протести и страха от появата на протестиращи или пък с желанието да се сведе до минимум опасността на пресконференциите на властта да се появят колеги, задаващи нерационални въпроси. Сигурно е обаче, че криенето на официалната програма на министър-председателя не може да се впише в стандартите за прозрачно управление. Тази практика по-скоро напомня за региони с бойни действия, като например Афганистан, където не е необичайно медиите да получават информация за посещения на официални лица едва след началото на тези визити или дори след отпътуването на госта от размирната зона.
Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) настоява Правителствената информационна служба да огласява програмата на премиера и министрите от неговия кабинет най-малко 24 часа предварително, а когато предстоят почивни дни – в последния работен ден, за да могат медиите навреме да планират дейността си при отразяването на тези събития.

 

 


Тагове: медии, работа
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg