EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Правилата на плана "Юнкер"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Правилата на плана "Юнкер"

mail08:20 | 28.06.2015прегледи 2108 коментарикоментари 0


Планът "Юнкер" за стимулиране на 315 млрд. евро жизнеспособни инвестиции в Европа, представен през ноември 2014 г. от Европейската комисия, беше одобрен от Европейския парламент на 24 юни. Парламентът промени структурата на финансиране и си извоюва правото на глас при избора на ръководство на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който ще изпълнява плана. Депутатите гарантираха и повече демократичен надзор при преговорите със Съвета на ЕС.

Евродепутатите одобриха правилата на фонда с 464 гласа "за", 131 "против" и 19 "въздържал се". С гласуването приключва една бързо протекла законодателна процедура, която демонстрира ангажимента на Парламента с приемането на плана.

По-малки съкращения на програмите за изследвания и транспорт

Парламентът настояваше за подобрения на финансовата структура на гаранционния фонд на плана, правилата за управление на фонда, неговите работни договорености и демократична отчетност. Ключовите постижения са:

  • общо 1 млрд. евро по-малко ще бъдат орязани от Европейската програма за изследвания и иновации "Хоризонт 2020" и от "Механизма за свързване на Европа" (по механизма се финансират проекти в областта на енергетиката, транспорта и телекомуникациите в Европа). От "Хоризонт 2020" и от "Механизма за свързване на Европа" ще бъдат пренасочени към гаранционния фонд на плана "Юнкер" съответно 2,2 милиарда евро и 2,8 милиарда евро, т.е. с по 500 милиона по-малко от всеки в сравнение с първоначалното предложение;
  • този 1 млрд. евро, който няма да бъде взет от двете програми, ще бъде осигурен от неизползваните бюджетни маржове от 2014 и 2015 г.;
  • Парламентът си извоюва правото да одобри изпълнителния директор и заместник изпълнителния директор на инвестиционния фонд;
  • списъкът на одобрените проекти ще бъде публичен; и
  • ще бъде изготвен набор от критерии за подбор и списък от цели, за да се гарантира, че одобрените проекти са в духа на основните приоритети на Съюза.
Изявления на докладчиците

Докладчикът от бюджетната комисия Жозе Мануел Фернандеш (ЕНП, Португалия) заяви: "Планът на Юнкер е новаторски инструмент, който ще даде сериозен тласък на инвестициите в Европа. Сумата от 240 млрд. евро от плана ще отиде за инвестиции, а със 75 млрд. евро ще бъде подсилен гръбнакът на европейската икономика: т.е. малките и средни предприятия, които осигуряват две трети от работните места в частния сектор и представляват 99% от бизнеса в Европа. Политиците не създават работни места, но ние можем да помогнем на тези, които го правят".

Докладчикът от комисията по икономически и парични въпроси Удо Булман (С&Д, Германия), заяви: "Европейският парламент проправи пътя за инвестициите, от които Европа спешно се нуждае. Ние гарантирахме, че ЕС инвестира в модернизирането на икономиката си, вместо да ни връща към миналото. За първи път тези инвестиции ще бъдат категорично признати в рамките на Пакта за стабилност и растеж, а няма да бъдат санкционирани от него. В допълнение ние слагаме край на политиката на укриване - отговорностите са ясно разпределени и Европейският парламент участва по един демократичен начин в назначаването на изпълнителния директор".

Следващи стъпки

След като Парламентът одобри правилата, те трябва да получат одобрението и на Съвета на министрите на ЕС. Съветът потвърди неофициалното споразумение с Парламента на 9 юни и се очаква скоро да даде окончателното си одобрение в писмена процедура. След това регламентът на плана "Юнкер" се очаква да влезе в сила в началото на юли, а фондът да бъде напълно функциониращ до септември.

Предистория

Планът "Юнкер", който беше представен през ноември миналата година, има за цел да създаде Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), съставен от 5 млрд. евро капитал от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и 16 млрд. евро гаранционен фонд от ЕС. Гаранционният фонд ще получи 8 млрд. евро от бюджета на ЕС, с които ще може да се плаща на ЕИБ в случай на искове по гаранцията. Парламентът и Съветът стигнаха до компромис относно първоначалното предложение на Комисията по време на осем тристранни срещи между 20 април и 4 юни.
Източник и снимка: ЕП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg