EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Правата на европейците след Брекзит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Правата на европейците след Брекзит

mail10:13 | 29.01.2020прегледи 1543 коментарикоментари 0


Милионите европейски граждани, живеещи във Великобритания, ще са сред най-засегнатите от оттеглянето на страната от ЕС, макар че само малка част от тях имаха възможност да гласуват на референдума относно Брекзит. Техните права са част от споразумението за оттегляне, договорено от Великобритания и ЕС, по което Европейският парламент ще се произнесе на 29 януари.

На 15 януари депутатите в ЕП заявиха в резолюция, че са нужни допълнителни гаранции за защитата на правата на гражданите, за да може Парламентът да подкрепи споразумението за оттегляне. След приемането на резолюцията координаторът на Парламента за Брекзит Ги Верхофстад получи разяснения от британския министър за Брекзит Стив Баркли на среща в Лондон.

Британските власти проучват възможността гражданите на ЕС , които се получили статут на уседналост, да могат да разпечатат формуляр, който удостоверява това, както иска Парламентът. Ги Верхофстад получи също уверения, че няма да има автоматично депортиране на граждани на ЕС, които все още не са кандидатствали за получаване на уседнал статут. Те ще имат възможност да представят случая си и да се сдобият с право на пребиваване.

Въпреки че споразумението за оттегляне дава право на гражданите на ЕС и на Великобритания да продължат да живеят и работят в страната, където пребивават, други въпроси предстоят да бъдат решавани.

Следващата стъпка за ЕС и Великобритания е да договорят споразумение за бъдещите отношения, което би следвало да включва търговски въпроси, но и клаузи относно сътрудничеството по теми като опазването на околната среда и борбата с тероризма. То би следвало да уреди и въпроса със здравноосигурителните права на гражданите на ЕС във Великобритания и на британците в ЕС.

Какви са правата ни като европейски граждани 

От самото началото Европейският парламент настоява за защитата на правата на гражданите след оттеглянето на Великобритания. Още на 5 април 2017 г., депутатите подчертаха, че са нужни гаранции за равно и справедливо отношение към европейските граждани, живеещи във Великобритания, и британските граждани в ЕС. Приетата позиция от Парламента представи насоки за преговорите на ЕС с Великобритания. Парламентът играе ключова роля в определянето на изхода от тези преговори. Впоследствие бяха приети още няколко резолюции и заявления на групата на Парламента за Брекзит, които потвърждаваха значението на защитата на правата на гражданите.

Преди гласуването в Парламента на 29 януари на споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС разговаряхме с координатора на ЕП за Брекзит Ги Верхофстад.

Една от целите на споразумението за оттегляне е да бъдат защитени правата на гражданите. Как ще бъде постигнато това?

Правата на гражданите са защитени на няколко нива. На първо място, на нивото на самото споразумение за оттегляне. Европейският парламент постигна включването на всички помощи и социално-осигурителни права в споразумението за оттегляне, както и правата на бъдещи деца и клауза за съдебен надзор от Европейския съд.

На второ място, ние гарантирахме правата на гражданите на нивото на Схемата за уседналост на гражданите на ЕС, която Обединеното кралство въведе. Например, направихме така, че гражданите да не трябва повече да плащат такса за получаване на статут на уседналост, да има нужда от само едно искане за всяко семейство и условията за документите, доказващи пребиваване, да бъдат по-меки.

Има и трето ниво, на което получихме уверения от властите на Обединеното кралство за справедливо прилагане както на споразумението за оттегляне, така и на Схемата за уседналост на гражданите на ЕС ‒ това е, така да се каже, практическата страна на правата на гражданите.

Все още има някои нерешени въпроси ‒ като нуждата от физически документи и нуждата от наистина независим орган за наблюдение, но Европейският парламент е решен да използва преговорите за бъдещите отношения като лост за осигуряване на допълнителна защита на практическата страна на правата на гражданите.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg